Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Μείωση ΦΠΑ: Καμία αλλαγή σε καφέ και αναψυκτικά

Από τις 20 Μαΐου θα ισχύσουν οι νέοι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.


Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αντικαθίσταται το Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών τον εν λόγω φόρου σε βασικά είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης.

Ειδικότερα, επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, μεταξύ άλλων, είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ. των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο 24%.

Περαιτέρω, επιδιώκεται μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με την μετάταξη της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 6%, από τον μειωμένο συντελεστή 13%, που ισχύει γι' αυτά σήμερα.

Τέλος, επανέρχεται η εφαρμογή τον μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, με την υπαγωγή στο συντελεστή αυτό της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στα μη αλκοολούχα ποτά πού εξαιρούνται της μειώσεως δεν περιλαμβάνεται βέβαια το νερό (συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού) το οποίο υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο «με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται τόνωση της αγοράς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης λόγω της μείωσης των τελικών τιμών στον τομέα αυτό, περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά και περιορισμός των φαινομένων φοροδιαφυγής».

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά η κυβέρνηση τοποθετούσε στα 260 εκατ. ευρώ τις απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ, ωστόσο στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται πως σε επτάμηνη βάση αναμένεται απώλεια εσόδων 441 εκατ. ευρώ για το 2019 και ετήσια απώλεια εσόδων 667 εκατ. ευρώ για το 2020.




απο το cnn.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *