Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Δώρο Πάσχα: Σε όλους και ολόκληρο με επιδότηση από το κράτος - Πότε θα πληρωθεί

Το κράτος θα πληρώσει το Δώρο Πάσχα για την περίοδο της αναστολής της επιχείρησης προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμία μείωση στο ποσό του δώρου.

Σε ανακοινώσεις νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, προχώρησε το πρωί της Δευτέρας (30/03), το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Το δώρο του Πάσχα διασφαλίζεται και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Οι εργοδότες αυτών των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν έως το καλοκαίρι και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου και το μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως εξήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της τέταρτης δέσμη μέτρων στήριξης

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα (αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, ή στους πληττόμενους ΚΑΔ) μπορούν να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα έως το τέλος Ιουνίου 2020.

Το Δώρο Πάσχα θα πληρωθεί μειωμένο από τις εποχειρήσεις κατά το μέρος που δεν είναι δεδουλευμένο από τους εργαζομένους λόγο της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, διότι δεν θα έχουν εργαστεί το μέρος εκείνο που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.

Mε απόφαση του Πρωθυπουργού το μέρος αυτό θα επιδοτηθεί από το κράτος και δεν θα πληρωθεί από τους εργοδότες.

Έτσι όλοι οι υπάλληλοι θα πάρουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει στην εργασία τους το διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου γιατί η επιχείρηση που εργάζονται έκλεισε με εντολή από το κράτος ή εντάσσεται μέσα στα ευνοϊκά μέτρα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, θα καταβάλει την αναλογία του Δώρου ανάλογα με το διάστημα που δεν έχουν εργαστεί.

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.



απο το newsbomb.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *