Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

"Προτάσεις μέτρων για τη στήριξη της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής"

Η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, εργατών γης, συνεταιρισμών και μεταποιητών, μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας του Κορωνοϊού, και βλέποντας την αμήχανη στάση της κυβέρνησης, προχωράμε στην κατάθεση υπεύθυνα επεξεργασμένων προτάσεων μέτρων για τη στήριξη της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα αλλά προϋποθέτουν γνώση, ευαισθησία, και ξεκάθαρη διάθεση για σταθερή διεκδίκηση, αλλά και σύγκρουση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στα διεθνή φόρα.

Καταθέτουμε, λοιπόν, τις προτάσεις μας ελπίζοντας πως η κυβέρνηση θα τις αξιοποιήσει προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων με την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

Μέτρα στήριξης της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής

Η πανδημία του ΚορωνόϊουSARS-COV 2 αφαιρεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, σπέρνει τον πανικό σε όλη την υφήλιο, καταστρέφει την οικονομία, όπως την ξέραμε μέχρι χθες. Οι επιπτώσεις στα συστήματα υγείας, στην απασχόληση, στις μετακινήσεις, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα,είναι ανυπολόγιστες. Ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής ήταν αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστος.

Οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, στις μετακινήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, τη διακίνηση των προϊόντων μέσω των εξαγωγών, αλλά και οι δραματικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες εν όψη εορτασμού του Πάσχα, τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων Χριστιανών,έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων που θα ενταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για ένα δυνατό χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται η ακόλουθη δέσμη μέτρων, τα οποία προτείνουμε στη κυβέρνηση να εφαρμόσει αναλόγως της έντασης της κρίσης στον αγροτικό τομέα:

Α. «ΕΝΕΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ένταση όλων των Ελέγχων –Κλιμάκια σε εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές. Καμία ελληνοποίηση από σήμερα.

Καμπάνια στους καταναλωτές. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τα ζώα, ούτε από τα τρόφιμα (ζωικά ή φυτικά) στον άνθρωπο και τηρούμε τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής.

Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός,σχολεία)νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

Επιδοτούμενα Κοινωνικά Παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και πλήρη αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων όπως «Φρούτα στα σχολεία» και «Σχολικά Γεύματα» με προϊόντα ντόπιας παραγωγής και έκτακτη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Επιδότηση στην κατανάλωση εγχωρίως παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων, λόγω της δραματικής μείωσηςαπορρόφησης στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (με κουπόνι).


Β. ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ


ΑΜΕΣΑ


Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.

Άμεση εξόφληση όλων των παλαιών οφειλών, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ.

Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.

Παρατηρητήριο τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα). Καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Ειδικά μέτρα για την κτηνοτροφία που πλήττεται και λόγω των περιορισμών στην κατανάλωση του Πάσχα.

Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια).

Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό (έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να προμηθευτούν ζωοτροφές).

Ειδική ενίσχυση για τους ελαιοκαλλιεργητές που η βιωσιμότητά τους έχει ήδη πληγεί λόγω των χαμηλότατων τιμώνκαι της εκμηδένισης των εξαγωγών.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ

Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.

Μείωση τώρα του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Επίδομα των 800 ευρώ για παράκτιους αλιείς και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Επίδομα των 800 ευρώ για εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

Αξιοποίηση του εργαλείου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας(de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών, ανθοκομίας και για άλλες ομάδες.

Παράταση έως τον Οκτώβριο της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

Εξόφληση στο 100% των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του κλάδου (γεωπόνους, κτηνίατρους, γεωργ. μηχανήματα) που για άλλη μια φορά θα κληθούν να στηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τον πρωτογενή τομέα, φορολογικά μέτρα ώστε να εξαιρούνται από υποχρεώσεις τα ποσά που μένουν ανείσπρακτα.Έκτακτο ειδικό επίδομα το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους.

Επαναλειτουργία λαϊκών αγορών για τους παραγωγών με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παράλληλα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών στις περιοχές καραντίνας, που εφαρμόζεται αποκλεισμός.

Κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ για κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.


Γ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

Αύξηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ.(Να εξεταστεί η πρόταση επιβολής φόρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο).

Άμεση τροποποίηση τους Κανονισμού για τη γενναία αύξηση του ορίου για de minimishttps://www.ypaithros.gr/stiriksi-agroton-logo-koronoiou-proanaggellei-boitsiexofski-ayksisi-deminis/


Καταβολή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων με την ολοκλήρωση των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).

Ενεργοποίηση του ΤαμείουΔιαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε. (ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης των τρελών αγελάδων 2009-2010, για το βακτήριο e.coli σε κηπευτικά το 2011-2012 και σε άλλες κρίσεις της γεωργίας).

Αξιοποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προβλεπόμενου στο άρθρο 33, παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου — (ταμεία αλληλοβοήθειας).

Η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας τις εξελίξεις θα εξειδικεύει τις προτάσεις της ανάλογα με την πορεία των επιπτώσεων της νέας κρίσης στον πρωτογενή τομέα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *