Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Πέτσας: Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι - Δεν θα πάμε σε χωριά και εκκλησίες

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό,ο κ.Στέλιος Πέτσας τόνισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση μισθών στο Δημόσιο, ούτε περισσότερα περιοριστικά μέτρα, ενώ ανέφερε πως φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι μας.

Φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στο χωριό και τις Εκκλησίες

Μεταξύ άλλων ο κ.Πέτσας τόνισε πως «φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στα χωριά και στις Εκκλησίες, ούτε θα σουβλίσουμε το παραδοσιακό αρνί στις αυλές. Φέτος θα κάτσουμε σπίτι. Έχουμε χρόνια να γιορτάσουμε».
Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε «Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς .Δεν είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές. Η Ιερά Σύνοδος είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση. Εξετάζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα να γίνουν οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών».
 
Δεν εξετάζονται περισσότερα περιοριστικά μέτρα

Ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε και στα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και υποστήριξε πως «δεν εξετάζουμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Είναι ήδη συγκινητική η τήρησή τους από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι παραβάτες θα συνεχίσουν να εντοπίζονται».
 
Η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση μισθών στο Δημόσιο

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με ενδεχόμενη μείωση των μισθών στο Δημόσιο, ο κ.Πέτσας ξεκαθάρισε πως «Δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο περικοπής μισθών στο Δημόσιο». «Αν υπάρξει θα σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέρα από το χρονικό ορίζοντα που έχουμε βάλει», τόνισε.

Αντίστοιχα για το ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας της α' κατοικίας είπε πως είναι κάτι που εξετάζεται, συζητείται και αξιολογείται ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην αναστολή των αιτήσεων ασύλου.

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του Στέλιου Πέτσα

Μετά την διακοπή των πτήσεων προς και από χώρες υψηλού κινδύνου, διευκρινίστηκε ότι δεν θα γίνει γενικός επαναπατρισμός Ελλήνων, γιατί πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία.
Σήμερα οι ΜΕΘ είναι 870.
Σήμερα διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια υγειονομικού υλικού. Δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή. Εμείς επειδή κινηθήκαμε νωρίς εξασφαλίσαμε σημαντικές ποσότητες.
Τι επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες 3 πτήσεις από τους δωρητές υγειονομικού υλικού προς την Ελλάδα.
Τα μέτρα που πήραμε είναι αυτά που σήμερα μας αγοράζουν χρόνο.
Το υπ.Υγείας έχει από το ΓΛΚ όσες πιστώσεις χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών γίνεται σε 2 επίπεδα: ευρωπαϊκό και εθνικό.
Μπροστά στην μεγαλύτερη κρίση από τον Β'ΠΠ ο πρωθυπουργός ενώνει τη φωνή του με τους ηγέτες που πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα.
Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης είναι πλέον ελάχιστες
Το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους θα καταβληθεί στο ακέραιο, το κράτος θα καταβάλει τη διαφορά για τις μέρες που δεν εργάστηκαν
Στόχος, το αργότερο αρχές Μαϊου οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια εγγυμμένα από το κράτος στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Το Απρίλιο ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας για ανέργους.
Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια συμβολική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές & υπουργούς της ΝΔ να καταθέσουν το 50% του μισθού τους στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Φέτος δεν θα ψήσουμε Πάσχα στο χωριό. Ούτε θα πάμε στις εκκλησίες. Θα το γιορτάσουμε σπίτι. Έχουμε χρόνια να γιορτάσουμε.
Εκφράζω τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.
Η δημοσιονομική επίπτωση μιας παρέμβασης είναι διαφορετικό πράγμα από την ύπαρξη ρευστότητας που αυτή απαιτεί.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία κανείς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
Θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις ΜΕΘ, φροντίζοντας για τον εξοπλισμό τους και για το ανθρώπινο δυναμικό που αυτές απαιτούν.
Στη μάχη κατά του κορονοϊού λάβαμε πολύ γρήγορα μέτρα που έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Κανένας εφησυχασμός. Να συνεχίσουμε να τηρούμε αυτά τα αυστηρά μέτρα ώστε να βγούμε όλοι από την κρίση.
Η Ιερά Σύνοδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση. Θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε το αίτημά της για λειτουργία των ιερών ναών κεκλεισμένων των θυρών τη Μεγάλη Εβδομάδα, τις επόμενες μέρες.
Δεν εξετάζουμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Είναι ήδη συγκινητική η τήρησή τους από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι παραβάτες θα συνεχίσουν να εντοπίζονται.
Δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο περικοπής μισθών στο Δημόσιο.
Δεν θα υπάρξει καμία παράταση του 1 μήνα αναστολής αιτήσεων ασύλου.
Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ευρ.προοπτικής των δυτ. Βαλκανίων. Η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα μέσα πίεσης για να εξυπηρετήσει τα εθν. της συμφέροντα. Ελπίζουμε να προχωρήσει με ομαλό τρόπο κάθε κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας της Β.Μακεδονίας.

 
 
Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *