Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Δελτίο Τύπου Ε.Κ.Ε.

Η φετινή χρονιά είναι πραγματικά διαφορετική και πρωτότυπη, έξω από κάθε περιθώριο προβλέψεων. Καμία μνήμη από προηγούμενες παραγωγές δε μπορούσε να μας προετοιμάσει για το επίπεδο των διαταραχών που αντιμετωπίσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ούτε και για τις αβεβαιότητες με τις οποίες θα μπούμε στην παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου.

Στην παγκόσμια οικονομία, το ελεύθερο εμπόριο στο οποίο βασίστηκε η ελληνική πρωτοκαθεδρία στις εξαγωγές της κομπόστας βρίσκεται σε υποχώρηση, αφού δασμοί και εμπόδια στις εισαγωγές υψώνονται διαρκώς και από διαφορετικές χώρες. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η πανδημία που επηρέασε όλους τους κλάδους της οικονομίας πολλαπλώς.

Η χρονιά που τελειώνει χαρακτηρίστηκε από την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα μεταποιημένα φρούτα από τις ΗΠΑ και από αυξημένη ζήτηση για τις μικρές συσκευασίες (σούπερ μάρκετ) και μειωμένη των μεγάλων συσκευασιών (τουρισμός και εστίαση) λόγω του COVID 19. Το επίκεντρο της πανδημίας έχει πλέον μεταφερθεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής (που αποτελούν σημαντική και ανερχόμενη αγορά για τον κλάδο μας), δημιουργώντας νομισματικές κρίσεις που δυσκολεύουν τις εισαγωγές στις ήδη ευάλωτες οικονομίες τους. Το φθινόπωρο θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε τα αποτελέσματα της ύφεσης λόγω COVID 19 σε πολλές περιοχές του πλανήτη, ενώ η ημερομηνία του διαζυγίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου πλησιάζει χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Η παραγωγή πρέπει φέτος να πραγματοποιηθεί κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες ασφάλειας μέσα στα εργοστάσια για την προστασία των εργαζομένων, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος ενός δεύτερου κύματος και ενός δεύτερου lock-down.

Ο κλάδος του μεταποιημένου ροδάκινου στην Ελλάδα πραγματοποίησε τη χρονιά που τελειώνει φορτώσεις περίπου 10% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτή η αύξηση έρχεται να ισοφαρίσει την αύξηση της παραγωγής που είχαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. Έτσι, φέτος ξεκινάμε τη σεζόν με περίπου τα ίδια αποθέματα με πέρσι. Τα αποθέματα αυτά δεν είναι μικρά, αλλά ούτε και ανησυχητικά.

Όπως πάντα, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις προκλήσεις είναι η ποιότητα. Η ποιότητα της πρώτης ύλης και η ποιότητα των τελικών προϊόντων. Ο κλάδος του μεταποιημένου ροδάκινου αποτελείται από τους παραγωγούς και από τα εργοστάσια. Και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν φέτος πρωτόγνωρες συνθήκες παραγωγής. Και είναι ευθύνη όλων μας να φροντίσουμε φέτος να παραδώσουμε και να παραλάβουμε ροδάκινα που πληρούν απλές και βασικές ποιοτικές προδιαγραφές τις οποίες γνωρίζουμε όλοι. Ροδάκινα καθαρά από ασθένειες, ροδάκινα ικανοποιητικού μεγέθους, ροδάκινα κίτρινου χρώματος.

Ας αποδείξουμε μαζί φέτος ότι νοιαζόμαστε για το προϊόν που στηρίζει με συνέπεια και σταθερότητα το εισόδημα της περιοχής τόσα χρόνια. Και ας διεκδικήσουμε με την ποιότητά μας μια καλύτερη θέση για τις παραγωγές μας στις αγορές του κόσμου.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *