Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Ο Εδεσσαίος Ποταμός και οι Καταρράκτες της Έδεσσας απαιτείται να προστατευθούν ως μνημεία παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Δεν υπάρχουν αυτονόητα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Εδεσσαίος Ποταμός και οι Καταρράκτες Έδεσσας χρειάζονται θεσμική θωράκιση και διεθνή προστασία ώστε να αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος, καθιστώντας τους σημείο επαφής και όχι σημείο τριβής. Δυστυχώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Διοίκηση του Δήμου στην λογική του έργου που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους βλέπει το δέντρο και δεν βλέπει το δάσος.

Ο Εδεσσαίος Ποταμός και το δέλτα του ,όπου είναι χτισμένη η Έδεσσα, όπως και οι μοναδικοί Καταρράκτες χρειάζονται μια άλλη αντιμετώπιση και όχι τις αντιδικίες μεταξύ πολιτών και περιφερειακής διοίκησης. Η «Κοινωνία σε Κίνηση» πιστεύει ότι πρέπει όλοι μαζί να κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε η πόλη να αποκτήσει διεθνή ταυτότητα προκειμένου να αναδημιουργήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του φυσικού της περιβάλλοντος. Η υιοθέτηση και τεκμηρίωση των κριτηρίων για την ένταξη στους οργανισμούς παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς όπως της UNESCO είναι μονόδρομος. Εφόσον δούμε το θέμα από αυτή την οπτική όλα απλοποιούνται και μπαίνουν σε νέα βάση.

Ο χρόνος περνά και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εμμένει στην αποκατάσταση διαμέσου της τσιμεντοποίησης. Ως παράταξη θεωρούμε απαράδεκτη την παρέμβαση η οποία δεν θα μας επιτρέψει να κηρύξουμε τον ποταμό ως μνημείο φυσικής κληρονομιάς.

Δυστυχώς τα γεγονότα της δεκαετίας του ’60 επανέρχονται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο. Τότε οι λόγοι ήταν προσχηματικά ενεργειακοί, σήμερα οι λόγοι είναι προσχηματικά αντιπλημμυρικοί.

Από την πρώτη στιγμή αποφύγαμε συνειδητά χαρακτηρισμούς και στοχοποιήσεις σχετικά με την μελέτη του έργου. Επισημάναμε όμως ότι η αιχμή του τουριστικού μας προϊόντος δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται κάτω από γραφειοκρατικές προσεγγίσεις. Οι επιλογές σε τέτοιας σημασίας ζητήματα είναι καθαρά πολιτικές και συναρτώνται από το όραμα που έχουν τα αιρετά πρόσωπα για την περιοχή.

Ζητάμε άμεσα από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αποσυρθεί από την εμμονή της στην τσιμεντοποίηση του ποταμού με αμφίβολα αποτελέσματα σε γεωλογικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και αισθητικό επίπεδο.

Ζητάμε την άμεση έναρξη των διαδικασιών προστασίας του ποταμού σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ζητάμε από όλους τους φίλους της πόλης και του φυσικού της πλούτου να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της δήθεν ανάπτυξης η οποία μειώνει την φυσική και πολιτιστική αξία της πόλης και της περιοχής.

Ζητάμε από τους πολίτες της Έδεσσας να δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας της κληρονομιάς μας μέσα από θεσμική θωράκιση συμμετέχοντας στην διαμόρφωση της νέας περιβαλλοντικής ταυτότητας της πόλης με όραμα την διεθνή αναγνώριση.

Γιάννης Τσεπκεντζής

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *