Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Σόρος: Η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της

«Γνωρίζω από συνομιλίες ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα αν ο δημόσιος τομέας παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών του, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους όρους της τρόικας. Έτσι, θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει γρήγορα» δηλώνει ο κ. Σόρος στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» (Der Spiegel) και σημειώνει ότι η χώρα βρίσκεται, έπειτα από πολλές προσπάθειες, κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναφερόμενος δε, στην άρνηση του Βερολίνου να συναινέσει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εξηγεί ότι «ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να διαγράψει τώρα αυτά τα χρέη, καθώς έτσι θα έθιγε μια σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αλλά θεωρεί ότι αυτά τα ταμπού θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, εάν το επιθυμούσε η Γερμανία.

Καλεί μάλιστα τη γερμανική κυβέρνηση «να θυμηθεί ότι, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ωφελήθηκε η ίδια η Γερμανία πολλές φορές από την απομείωση και τις παρατάσεις αποπληρωμής του χρέους της που της διασφάλισε ακόμη και η Ελλάδα, αλλά τώρα εμφανίζεται ανυποχώρητη» και αναφέρει ότι ήταν η γαλλική επιμονή για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ.

«Ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, δεν είναι φυσικά συγκρίσιμες, αλλά η τάση δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση: τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό» υποστηρίζει και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι, αν η Άγγελα Μέρκελ δεν αλλάξει αυτή την πολιτική, τότε με την επικράτησή της στις πρόσφατες εκλογές, κέρδισε μια πύρρειο νίκη: «Η κατάσταση η οποία προέκυψε από την κρίση δεν είναι ούτε σταθερή ούτε ανεκτή. Αν δεν αναλάβει η Γερμανία περισσότερες ευθύνες, θα επέλθει διεύρυνση του χάσματος και τελικά η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προειδοποιεί ο μεγαλοεπενδυτής και επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα γερμανικά συμφέροντα, ενώ η Ευρώπη θα περιέλθει σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν κατά την έναρξη της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας».




Πηγή: Εθνος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *