Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Μετακίνηση της τρόικας χωρίς να υπάρχει κάποια συμφωνία για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

To ενδεχόμενο της μονομερούς νομοθέτησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στη συνάντηση μιάς ώρας και ενός τετάρτου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης – παρόντες ήταν οι κκΚωστής Χατζηδάκης, Θανάσης Σκορδάς και Γιώργος Στεργίου – της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στην οδό Νίκης. 

Κορυφαίος παράγοντας που είχε γνώση των συζητήσεων τόνισε χαρακτηριστικά αργά το βράδυ ότι «υπάρχει μετακίνηση της τρόικας αλλά δεν υπάρχει συμφωνία και δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία». Η νομοθέτηση είτε στη βάση κοινής συμφωνίας είτε μονομερώς θα γίνει ως τις 20 Δεκεμβρίου που κλείνει η Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο η συμφωνία υπάρχει μόνο σε ένα θέμα, στο χρονικό διάστημα του μεταβατικού καθεστώτος. Η τρόικα αποδέχθηκε την ετήσια διάρκεια, έναντι των 6 μηνών που ζητούσε αρχικά. 

Η μεταβατική αυτή περίοδος – πρόκειται για το 12μηνο του 2014 – «θα έχει πολυμετρικά χαρακτηριστικά» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας αρνούμενος να εξηγήσει περισσότερο τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ένα ορισμένο όριο αντικειμενικής αξίας και πιθανόν να προβλέπεται και όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Πάντως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό και δεν αποκλείεται η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με την τρόικα να επαναληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος.

Ο κορυφαίος κυβερνητικός παράγων έλεγε πως η συζήτηση γίνεται στη βάση «τριών παραδοχών»:

- Δεν αμφισβητούνται οι νόμοι 3869 και 4161, αλλά «θα προχωρήσουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών της εξωδικαστική επίλυσης (θεσμός διαμεσολαβητή, Συνήγορος Καταναλωτή κλπ)

- Θα υπάρξει προσωρινό μεταβατικό καθεστώς ενός έτους.

- Από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής διευθέτησης των πραγμάτων, στην βάση του «ιρλανδικού μοντέλου» δηλαδή με τον καθορισμό του «ενήμερου δανειολήπτη» και του «αποδεκτού ορίου διαβίωσης».



Πηγη: Το Βημα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *