Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Λύση των προβλημάτων των κτηνοτροφών της Πέλλας ζητά ο Ι. Τζαμτζής

Να εξετασθούν και να δοθεί λύση στα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας, σχετικά με το πρόγραμμα , που προκηρύχτηκε από το Υπουργείο το 2012, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με αναφορά που κατέθεσε σήμερα 10 Δεκεμβρίου 2013. Στην αναφορά καταγράφεται το πρόβλημα ως εξής:

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ομάδα κτηνοτρόφων, η οποία εκτρέφει ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα που προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το έτος 2012.Το τελευταίο παρόμοιο πρόγραμμα που αφορούσε τις εν λόγω φυλές έληξε προ τριετίας, οπότε εδώ και τρία χρόνια τα άτομα αυτά προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες χωρίς καμία υποστήριξη.

Η εκτροφή των συγκεκριμένων ζώων είναι οικονομικά ασύμφορη με τα σημερινά δεδομένα .Τα ζώα αυτά είναι ελευθέρας βοσκής,αλλά παρόλο που τα προϊόντα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης και πλούσια σε Ω-3 λιπαρά λογω της φυλής τους, δεν παράγουν ποσότητα(κρέατος, γάλακτος κτλ).Τα προϊόντα που παράγουν λόγω της κρίσης είναι πλέον χαμηλής εμπορικής αξίας και έχουν το ίδιο κόστος σφαγής με ένα ζώο που μπορεί να αποδώσει τα 4-πλάσια πολλές φορές κιλά σε κρέας.

Η επιδότηση που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματος του.

Παρόλο που έχουνε πληρώσει μελετητές και όλους όσους χρειάζονται για να υποβάλουν πλήρεις τους φακέλους τους στο Υπουργείο και έχουν εξασφαλίσει τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημερωθήκαμε από σεμινάριο του Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε τους μελετητές, ότι δεν θα πληρωθούν για το έτος 2012,λόγω του ότι η γραφειοκρατία που αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να διεκπαιρεωθεί από τους μόνο 4 υπαλλήλους του ΟΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι, από την στιγμή που δεν θα πάρουν χρήματα, θα οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή και θα αναγκαστούν να σταματήσουν την εκτροφή των κοπαδιών τους, με αποτέλεσμα να αφανιστούν πλήρως από την χώρα φυλές, οι οποίες εδώ και χιλιάδες χρόνια ευδοκιμούν μόνο σε αυτόν τον τόπο».


πηγη:karatzova

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *