Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο τύπου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αλμωπίας

Το 20ο θέμα του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου, το οποίο συζητήθηκε τη 12η βραδινή ήταν η αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου του 112α Ο.Τ.

Η διαδικασία της συζήτησης ήταν πολύ σύντομη, ολιγόλεπτη και εγκρίθηκε ομόφωνα, σε αναντιστοιχία προηγούμενων συγγενικών θεμάτων της ίδιας ημερήσιας διάταξης.

Έκπληξη προκαλεί η παντελής έλλειψη ενημέρωσης του συλλόγου μας σχετικά με το θέμα καθώς και των εμπλεκομένων φορέων όπως και του συνόλου των συνδημοτών μας.

Εντελώς καλοπροαίρετα, δίχως διάθεση αμφισβήτησης της βούλησης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την προάσπιση του σχεδίου πόλης και ειδικότερα των ελεύθερων χώρων του, ζητούμε την ανάκληση της παραπάνω απόφασης, και την έναρξη διαλόγου με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κοινωνικών ομάδων, συλλόγων και ενεργών πολιτών για την αναγκαιότητα υλοποίησης του επιχειρούμενου σχεδίου, λειτουργικά και χωροταξικά. 

Θέση του Συλλόγου Μηχανικών αλλά και βασική αρχή της πολεοδομίας είναι ότι οι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια δεν καταργούνται αλλά διασφαλίζονται και αποδίδονται με την προβλεπόμενη χρήση τους στην πόλη και τους κατοίκους της.

Ειδικότερα και όσον αφορά την προτεινόμενη τροποποίηση, επισημαίνουμε τα εξής: 



Το 112α είναι το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικάνδρου και τα τελευταία χρόνια ανήκει στην εκκλησία.



Με την ΕΠΑ Αριδαίας διασφαλίστηκε η μη οικοδόμησή του με την οριοθέτηση της οικοδομικής γραμμής ταυτισμένη με το περίγραμμα του κτιρίου του Ιερού Ναού. 

Πρόθεση των μελετητών η ύπαρξη αδόμητου χώρου σε ένα περιβάλλον με στενούς δρόμους και πολυώροφες οικοδομές σε μία πόλη της οποίας το έλλειμμα κοινόχρηστων χώρων σε σχέση με τα πολεοδομικά στάνταρ είναι εμφανές.



Το βόρειο τμήμα του Ο.Τ. είναι υπερυψωμένο σε σχέση με την γειτνιάζουσα οδό Κύπρου, οριοθετημένο με περιτοίχιση και στην ουσία αποκομμένο από τους πολίτες.



Το νότιο τμήμα εντός του οποίου σχεδιάζεται η κατασκευή του κτιρίου είναι αδιαμόρφωτο και με ελάχιστες ήπιες παρεμβάσεις, ενοποιημένο με τον πεζόδρομο, μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα αναβάθμισης της περιοχής του κέντρου της πόλης και να αποδοθεί σε χρήση των πολιτών όπως ακριβώς και η πρόθεση της Ε.Π.Α.



Το δημοτικό συμβούλιο με την βιαστική απόφαση του, συναινεί ομόφωνα στην οικοδόμηση του χώρου με κτίριο μεγάλης για τα δεδομένα της γειτονιάς κλίμακας και στην ουσία επιτρέπει τη δόμηση στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου όπως όλα τα οικόπεδα της περιοχής.



Τιμούμε την εκκλησία και τον κοινωνικό ρόλο της. Συμφωνούμε για την αναγκαιότητα της κατασκευής ενός κτιρίου που θα ικανοποιήσει κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των πολιτών και θα βελτιώσει αδιαμφισβήτητα το επίπεδο διαβίωσης και καθημερινότητας. Τασσόμαστε στο πλευρό των αιτούντων και διαθέτουμε αφιλοκερδώς κάθε τεχνική και επιστημονική υποστήριξη. Εκφράζουμε όμως τις αμφιβολίες μας για την προτεινόμενη θέση όπως παραπάνω τις διατυπώσαμε και προτείνουμε την κατασκευή του σε άλλο σημείο σε δημοτική έκταση στα όρια της πόλης. Εκτάσεις υπάρχουν και μπορούμε με την έναρξη του διαλόγου να τις υποδείξουμε.



Σε μια προσπάθειά μας έναρξης του διαλόγου, ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι την Παρασκευή 31/1/2014 και ώρα 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου μας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.








ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΟΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *