Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Συνεδρίαση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας

Ενημερωτική έκθεση από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας στις 28/06/2014 στη Λουτρόπολη του Δήμου Αλμωπίας στο Ξενοδοχείο Θέρμες.

Του προέδρου Ανέστη Αναστασιάδη


''Θέλω αρχικά να θυμίσω ότι είναι πολιτική του συλλόγου μας οι συνεδριάσεις να μη γίνονται μόνο στην έδρα του συλλόγου που είναι η Θεσσαλονίκη αλλά και στην καρδιά των προβλημάτων που είναι όλες οι ελληνικές λουτροπόλεις και οι διάφοροι φορείς που εμπλέκονται με τις ελληνικές λουτροπόλεις, όπως π.χ. Δήμοι, Υπουργεία, Περιφέρειες κλπ . 

Με αυτό το σκεπτικό και με απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας αποφασίσαμε για το 2014 να κάνουμε επισκέψεις σε όλες τις λουτροπόλεις με πρώτη τη λουτρόπολη του δήμου Αλμωπίας. Έτσι, το Σάββατο 28.6.2014 βρεθήκαμε σχεδόν όλο το Δ.Σ. στην παραπάνω λουτρόπολη. 

Αναλυτικά παρευρέθησαν ο Πρόεδρος Ανέστης Αναστασιάδης, ο Αντιπρόεδρος Σιδηρόπουλος Χρήστος, ο Γραμματέας Μεταλούλης Αχιλλέας, ο Ταμίας Πλαγάκος Γεώργιος ,ο υπεύθυνος Περιφερειακού Τύπου μέλος του Δ.Σ. Πέτρος Σαμάνδης, ο υπεύθυνος προβολής των λουτροπόλεων Νίκος Ματθαίος, το μέλος του Δ.Σ. Ηλίας Σαχπατσίδης και ο πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού του συλλόγου Βασίλης Μπαντής.

Από την επιτροπή γυναικών το παρών έδωσαν η Δέσποινα Παπαδοπούλου, η Σιδηροπούλου Κορνιλία, η Σπύρου Γλυκερία και η Ανστασιάδου Χαρίκλεια.


Η Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Θερμες προσφορά της τοπικής κοινότητας και του διευθύνοντα συμβούλου της δημοτικής επιχείρησης Λουτράκι Α.Ε. κυρίου Γεωργίου Κώτσου. 

Από πλευράς δήμου συμμετείχαν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Δήμου Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνου, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Γιάννης Σηφάκης και Ανδρέας Κόγιου, ο προέδρος της Τοπικής Κοινότητας Λουτρακίου και διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών Λουτρακίου Γεώργιος Κώτσος που εκπροσώπησε το δήμαρχο Πασόη και ο προπονητή της άρσης βαρών Τέλης Λαμπρίδης.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο πρόεδρος του Πανελληνίου συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας καλωσορίζοντας τους παράγοντες του δήμου Αλμωπίας και κυρίως το νέο δήμαρχο.

Ο Κύριος Αναστασιάδης αρχικά έκανε μια εκτενή ενημέρωση σχετικά με το Ιστορικό του συλλόγου και κυρίως τους στόχους που είναι η προβολή και η ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων και η άμεση αξιοποίηση του ζεστού νερού σε διαφόρους τομείς όπως θερμοκήπια κ.λπ

Στη συνέχεια ενημέρωσε το δήμαρχο και τους αρχηγούς των δύο παρατάξεων σχετικά με το ιστορικό της λουτρόπολης και το πώς πέρασε από τον ιδιώτη το 1985 στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης με την τότε δική του προεδρεία στο Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. 

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Σιδηρόπουλος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του συλλόγου και τόνισε με πόσες δυσκολίες γίνεται αυτή η δουλειά πανελλαδικά και μάλιστα με την κρίση που υπάρχει και τη μη χρηματοδότηση του συλλόγου από κανένα φορέα. 

Τα ίδια προβλήματα παρουσίασε στην τοποθέτησή του ο γραμματέας Αχιλλέας Μεταλουλης, ο Γιώργος Πλαγάκος και ο Πέτρος Σαμάνδης που τόνισε ότι είναι απαράδεχτο να προσλαμβάνουν προσωπικό στη λουτρόπολη για δύο μήνες μέσω ΑΣΕΠ κάτι που είναι κοροϊδία. 

Στη συνέχεα το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι του δήμου με πρώτο το δήμαρχο που ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου για την πρωτοβουλία τους να ασχολούνται και μάλιστα δίχως κανένα κέρδος και ενημέρωσε στη συνέχεια τις δικές του προθέσεις άμα τι ανάληψη των καθηκόντων του αρχές του Σεπτέμβρη να κάνει το καλύτερο για την ανάπτυξη της λουτρόπολης. Τόνισε μάλιστα και τις προθέσεις και των δυο άλλων παρατάξεων που πρόσφατα εκλέχτηκαν και ελπίζει πως όλα θα πάνε καλά και με τη δική τους βοήθεια. 

Τους ίδιους προβληματισμούς είχαν και ο κύριος Σηφάκης και μάλιστα γνώστης των προβλημάτων και σαν επιστήμονας ηλεκτρολόγος μηχανικός έργων της περιοχής και ευχήθηκε στα μέλη του συλλόγου να συνεχίσουν τον αγώνα τους για το καλό όχι μόνο των ελληνικών λουτροπόλεων αλλά για το καλό του τόπου. Ο κύριος Αδρέας Κάγιος έκανε μια εκτενή αναφορά για τις εκλογές στο δήμο του και μάλιστα τόνισε ότι ήταν άδικο που για μια ακόμη φορά δεν ψήφισε ο κόσμος το συνδυασμό του και κατέληξε λέγοντας ότι και από αυτήν τη θέση θα κάνει ότι μπορεί για το καλό της λουτρόπολης και γενικά για το δήμο του. 

Τέλος και άλλοι παριστάμενοι ζήτησαν και πήραν το λόγο όπου στήριξαν την προσπάθεια του συλλόγου για την ωραία δουλειά που κάνει. 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος ζήτησε από τους εκπροσώπους του δήμου να είναι στο πλευρό του συλλόγου και τους πρότεινε να γίνουν μέλη του συλλόγου με πρώτο το δήμαρχο κύριο Μπίνο Δημήτριο οπού η πρόταση έγινε αποδεχτή. 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος έθεσε προς το Δ.Σ. μερικές προτάσεις για προβληματισμό και στη συνέχεια την ψήφιση μερικών προτάσεων.

Αρχικά υπήρξαν αρκετοί προβληματισμοί σχετικά με το προσωπικό, τον manager της λουτρόπολης και τη συμμετοχή του κόσμου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης Λουτρά λουτρακίου Α.Ε. 

Στο τέλος της συνεδρίασης τα μέλη του Δ.Σ. στην ιστορική του αυτή συνεδρίαση πήραν τις εξής αποφάσεις για τα τρέχοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις ελληνικές λουτροπόλεις εδώ και χρόνια:  

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας στην σημερινή του συνεδρίαση προτείνει. 


1ον Ζητά να εφαρμοστεί άμεσα η πρωτοβάθμια περίθαλψη σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο Γεωργιάδη του 2014.

2ον Καλεί το Υπουργείο Τουρισμού να ασχοληθεί με το ζήτημα της αναγνώρισης των Ιαματικών Πηγών.

3ον Τον έλεγχο των λουτροπόλεων από τα όργανα του ΕΟΤ προκειμένου να τηρείται η νομοθεσία και να εναρμονιστούμε ως χώρα με την ευρωπαϊκή οδηγία.

4ον Ζητά από τα Υπουργεία Υγείας και Τουριστικής Ανάπτυξης να καλύψουν άμεσα με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό όσες λουτροπόλεις δεν διαθέτουν.

5ον Διαπίστωσε ότι πολλές λουτροπόλεις δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν προγράμματα του θεραπευτικού τουρισμού όπως αυτό του ΟΓΑ για 15.000 αγρότες, επικαλούμενες ότι αυτοί οι οργανισμοί αργούν να πληρώσουν.

Για το λόγο αυτό καλούν όλους τους οργανισμούς, να εξοφλούν άμεσα τις υποχρεώσεις τους προς τους οργανισμούς που συνεργάζονται.

6ον Προτείνει προς το δήμο Αλμωπίας και προς την εταιρία Λουτρά Λουτρακίου Α.Ε. η εταιρία να αποκτήσει πολυμετοχική βάση με τη συμμετοχή επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να υπάρχει ευρύτερο τοπικό ενδιαφέρον για την παραπέρα ανάπτυξη αυτής της λουτρόπολης.

7ον Προτείνει στο δήμο Αλμωπίας την εκπόνηση μελέτης για μια σύγχρονη λουτρόπολη προκειμένου να διεκδικηθούν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

8ον Προτείνει να υπάρχει άμεση συνεργασία μεταξύ λουτρόπολης και μέσων ενημέρωσης της περιοχής για τη συνεχή προβολή της λουτρόπολης.

9ον Ζητά από το δήμο Αλμωπίας και τη διοίκηση της επιχείρησης το προσωπικό να προέρχεται από τουριστικές σχολές και ασφαλώς με γνώσεις ξένων γλωσσών.

10ον Τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ δήμου-λουτρόπολης με τον Πανελλήνιο Σύλλογο για την δημιουργία φιλοθερμαλιστικού συλλόγου στην περιοχή. 


ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 

Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με την παρουσία των μελών του Δ.Σ. στην λουτρόπολη όπου φιλοξενήθηκαν από τη διοίκηση της λουτρόπολης στο υπάρχον δημοτικό ξενοδοχείο των λουτρών για το οποίο και τους ευχαριστούμε.

1η παρατήρηση είναι ότι παρά την οικονομική κρίση στη λουτρόπολη καθημερινά και κυρίως τα σαββατοκύριακα συρρέουν κατά χιλιάδες τουρίστες από όλες τις βαλκανικές χώρες ακόμη και από την Αυστραλία και αυτό είναι ενθαρρυντικό κόντρα στις βαλκανικές λουτροπόλεις που σήμερα είναι ανταγωνιστικές στις δικές μας.

2η παρατήρηση είναι ότι τα παλιά ξενοδοχεία μέσα στην λουτρόπολη παραμένουν σαν κουφάρια δίχως να δοθεί εδώ και χρόνια μια λύση.

3η Παρατήρηση, ότι το υπάρχον ξενοδοχείο που είναι στην είσοδο της λουτρόπολης έτσι πως λειτουργεί δεν ξέρω αν συμβάλει στην προώθηση του θεραπευτικού τουρισμού στην ιδία την λουτρόπολη. 

4η παρατήρηση, το υπάρχον προσωπικό από ότι διαπιστώσαμε είναι καλό και ευχάριστο εκτός από το τεχνικό τμήμα που σε δύσκολες καταστάσεις σχεδόν είναι ανύπαρκτο. 

5η παρατήρηση, καταλαβαίνω ότι πολλοί επαγγελματίες της περιοχής δεν επιθυμούν μέσα στο λουτρικό συγκρότημα να έχουμε και άλλα καταστήματα πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν.

Αλλά αν θέλει η επιχείρηση ο κόσμος να αφήνει χρήματα θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αγορά που ο λουόμενος κάνοντας μία βόλτα θα πρέπει να αφήσει χρήματα για την οικονομία της λουτρόπολης αλλά και για την καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως για την πώληση τοπικών προϊόντων που σήμερα υπάρχουν ελάχιστα

6η παρατήρηση

Είναι ότι στο εξής όποια επένδυση και αν γίνει θα πρέπει να υπάρχει οριστική μελέτη για τα επόμενα 20 χρόνια έτσι ώστε όποια συμπληρωματική επένδυση γίνει να έχει ως στόχο η λουτρόπολη να είναι η λουτρόπολη των βαλκανίων και όχι ο κάθε νέος δήμαρχος να αυτοσχεδιάζει το δικό του πελατειακό τουρισμό. 

7η παρατήρηση:

Θα πρέπει όσοι ασχολούνται με τη λουτρόπολη σε όλους τους τομείς να φορούν μια άσπρη μπλούζα με το σήμα της λουτρόπολης και το όνομα του υπαλλήλου να γράφεται στα ελληνικά και στα Αγγλικά. 

8η παρατήρηση:

O σύλλογος με επιστολή σε όλες τις λουτροπόλεις ζήτησε από όλα τα ξενοδοχεία και σε όλα τα δωμάτια που ασχολούνται με τον ιαματικό τουρισμό να υπάρχει ο ανάλογος εξοπλισμός για τους λουόμενους.

Αυτός περιλαμβάνει ένα νάιλον καπελάκι, ένα μπουρνούζι, μια μεγάλη πετσέτα και τις κατάλληλες παντόφλες, δηλαδή ένα set και αυτό το ζητήσαμε με το σκεπτικό ότι αν θέλουμε κάπως να έχουμε ευρωπαϊκό θεραπευτικό τουρισμό αυτά τα απλά πράγματα θα πρέπει να υπάρχουν. Δυστυχώς εκτός από ελάχιστες λουτροπόλεις, οι υπόλοιπες δεν έχουν αυτόν τον εξοπλισμό και αυτό είναι απαράδεχτο.

9η παρατήρηση:

Αρκετός κόσμος μπαίνει στη λουτρόπολη με το σκεπτικό να κάνει το μπάνιο του στις υπάρχουσες πισίνες που πληρώνουν, άλλος στους καταρράκτες που και αυτοί πληρώνουν και άλλος σε διάφορα μέρη της λουτρόπολης που αυτή η ομάδα λουομένων δεν πληρώνουν. 

Αλλά αυτή δεν είναι μόνο η παρατήρηση ότι πληρώνουν και δεν πληρώνουν αλλά ένας κόσμος που στο σύνολό του δεν εξετάζεται από γιατρούς της λουτρόπολης. Εμείς διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν γιατροί εκτός αν κάνουμε λάθος γιατί και εμείς που κάναμε μπάνιο δυστυχώς δεν μας εξέτασε κάποιος γιατρός αν πρέπει να κάνουμε μπάνιο η όχι. 

10η παρατήρηση:

Tα γύρω καταστήματα έξω από τη λουτρόπολη που προσφέρουν τα διάφορα εδέσματα και το ξενοδοχείο, καλά θα κάνει η διοίκηση της λουτρόπολης μπροστά στην είσοδο της λουτρόπολης να υπάρχει ένα περίπτερο με έναν υπάλληλο που να γνωρίζει τουλάχιστον δυο γλώσσες και να ενημερώνει τον κόσμο τι προσφέρει η περιοχή από πλευράς καταστημάτων, εστιατορίων, ξενοδοχείων κ.λ.π και επίσης εκείνο που λείπει είναι η όχι καλή σηματοδότηση το οδικού δικτυού που θα πρέπει να γράφεται στα Ελληνικά και Αγγλικά.

θα μπορούσα να κάνω άλλες 100 παρατηρήσεις αλλά δεν θα το κάνω γιατί απλά η στόχοι του συλλόγου είναι 1ον η προβολή και η διαφήμιση του θεραπευτικού μας τουρισμού και 2ον η σωστή ανάπτυξη και όχι οι πρόχειρες καταστάσεις όπως το ξενοδοχείο που πλημμύρησε και δεν υπήρχε κάποιος να λύσει το όλο πρόβλημα. 

Τέλος κλείνοντας αυτήν την απλή έκθεση θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω το μέλος του Δ.Σ. και φίλο Πέτρο Σαμάνδη για την άψογη λειτουργία της συνεδρίασης και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γεώργιο Κώτσο για την φιλοξενία του στο ξενοδοχείο Θερμής.

Επίσης το νέο δήμαρχο και τους αρχηγούς των δυο άλλων παρατάξεων, το προσωπικό, την γραμματεία της λουτρόπολης και όλους που συνέβαλαν με αποτέλεσμα αυτή η επίσκεψη παρά την ατυχία του ξενοδοχείου να είναι μια επίσκεψη που μάλλον θα προσφέρει αυτό που όλοι θέλουμε.

Την καλή λειτουργία του θεραπευτικού μας τουρισμού και αυτό θέλουμε να το τονίσουμε ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς σαν Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας αλλά από όλους τους κρατικούς φορείς που είναι Υπουργεία, Περιφέρειες, δήμους κ.λ.π. 


Ο πρόεδρος 

Ανέστης Αναστασιάδης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *