Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Αγνωστα κλικ στη «Χριστίνα» του Ωνάση

Αγνωστα κλικ στη «Χριστίνα» του Ωνάση
Ο θρύλος του Αριστοτέλη Ωνάση εξακολουθεί να γοητεύει ακόμη και σήμερα όχι μόνο τους Ελληνες αλλά και τους Γερμανούς, που, όπως ομολογούν, υπήρξε ο μεγάλος τους «ευεργέτης» τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής ανοικοδόμησης.

Το περιοδικό «Spiegel» σε αφιέρωμά του στο «πλωτό παλάτι των δεξιώσεων», όπως αποκαλεί το «Χριστίνα», δημοσιοποιεί φωτογραφίες από το αρχείο του πρώην ναυτιλιακού συντάκτη και νυν προέδρου του Ναυτικού Μουσείου του Αμβούργου, Πέτερ Ταμ, ο οποίος αφηγείται τις αναμνήσεις του από τα «χρυσά» χρόνια του Ελληνα εφοπλιστή.

«Ο Ωνάσης ήταν ένα δώρο εξ ουρανού για τη Γερμανία, που δημιούργησε θέσεις εργασίας, τον λατρεύαμε» θυμάται ο Ταμ, ενθυμούμενος τις μεγάλες αναθέσεις έργων από τον Ωνάση στα γερμανικά ναυπηγεία. Οταν τον Ιούλιο του 1953 παρήγγειλε το τάνκερ «Τίνα Ωνάση», γύρω από το ναυπηγείο στήθηκε πραγματική γιορτή και, όπως έγραφε τότε το ίδιο το «Spiegel», ο κόσμος μιλούσε για τον «αξιολάτρευτο μυθικό ήρωα» και τον «καταπληκτικό ευεργέτη». Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα ο Ωνάσης απέκτησε το «στολίδι» του στόλου του, το ιδιωτικό του σκάφος «Χριστίνα».

Σύμφωνα με τον Ταμ, το κίνητρό του για να αποκτήσει ένα τόσο υπερπολυτελές σκάφος, που όμοιό του δεν είχε υπάρξει μέχρι τότε, ήταν η κόντρα με τον Σταύρο Νιάρχο και η διάθεσή του να επιδείξει τον πλούτο του.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν τακτικός επισκέπτης στο «Χριστίνα». Είχε φιλοξενηθεί οκτώ φορές από τον Ωνάση, ο οποίος του έδειχνε μεγάλη αφοσίωση

Τα πάρτι πάνω στο γιοτ άφησαν εποχή. Εκεί μαζευόταν όλη η αφρόκρεμα της καλής κοινωνίας: η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρόε και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον ήταν μερικοί από τους αστέρες που φιλοξενήθηκαν στη διάσημη θαλαμηγό. Μαζί τους γιόρταζαν ξέφρενα και ο Τίτο, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου και ο Τζον Κένεντι.
Η πισίνα που μετατρεπόταν σε πίστα χορού ήταν το αγαπημένο μέρος των προσκεκλημένων του Ελληνα εφοπλιστή. Ακόμη και ο Τσόρτσιλ, που δεν μπορούσε να κολυμπήσει, παρακολουθούσε από την πολυθρόνα του τα παιχνίδια των λουομένων

«Θαμώνας» στο «Χριστίνα» ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί οκτώ φορές από τον Ωνάση, με τον οποίο διατηρούσαν άριστες σχέσεις. Μάλιστα, μια φορά ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να συνταξιδέψει με τον Δούκα του Ουίνδσορ και ο Ελληνας εφοπλιστής κατάφερε τον γαλαζοαίματο να αποβιβαστεί από το σκάφος, προκειμένου να μη στερηθεί την παρέα του Τσόρτσιλ, τον οποίο αποκαλούσε «το μεγαλύτερο ψάρι στο δίχτυ μου».
«Να περιστοιχίζεσαι από σημαντικούς καλεσμένους, για να γίνεις και ο ίδιος σημαντικός» έλεγε ο Ωνάσης και το έκανε πράξη. Στη φωτογραφία του 1963 είναι μαζί του η Τζάκι Κένεντι και ο Φράνκλιν Ρούζβελτ τζούνιορ

Το αγαπημένο σημείο των προσκεκλημένων ήταν η πισίνα με το μινωικό ψηφιδωτό που μετατρεπόταν σε πίστα χορού, όπως και το μπαρ, που ήταν κατασκευασμένο από τα συντρίμμια ενός παλιού ισπανικού καραβιού και τα σκαμπό ήταν επενδυμένα με δέρμα από πέος φάλαινας.

Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Το βλέμμα του Τζιοβάνι Μενεγκίνι στρέφεται μακριά. Ισως γνώριζε ήδη ότι η Μαρία Κάλλας θα τον αφήσει σύντομα για τον Αριστοτέλη Ωνάση

Η Κάλλας, ο Μενεγκίνι και ο γάμος με την Τζάκι Κένεντι



Το «Χριστίνα» έπαιξε ρόλο και στην ερωτική ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση. Το 1959 συνυπήρχαν ακόμη επάνω στη θαλαμηγό με τον τότε σύζυγο της Μαρίας Κάλλας, Τζιοβάνι Μενεγκίνι.
Η Μαρία Κάλλας και ο Ωνάσης περνούσαν πολύ χρόνο στη «Χριστίνα». Αλλωστε εκεί ξεκίνησε το ειδύλλιό τους

Φημολογείται ότι η Τίνα Λιβανού συνέλαβε επ' αυτοφώρω τον σύζυγό της με την τραγουδίστρια της όπερας να ερωτοτροπούν στο σαλόνι του πολυτελούς σκάφους τον Αύγουστο του 1959.

Σοπράνο και εφοπλιστής χώρισαν από τους συζύγους τους για να είναι μαζί, ωστόσο ο επόμενος γάμος του Ωνάση, που έγινε στο «Χριστίνα», δεν ήταν με την Κάλλας, αλλά με την Τζάκι Κένεντι.

Η Κάλλας λέγεται ότι έμαθε για την πολυτελή δεξίωση γάμου στη θαλαμηγό από τις εφημερίδες. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Ωνάση, πάντως, ο μοναδικός πραγματικός έρωτας της ζωής του ήταν η θαλαμηγός του, η οποία του είχε στοιχίσει τότε το αστρονομικό ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η ''Χριστίνα'' ήταν πραγματικά απίστευτα όμορφη» λέει ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Αμβούργου, Πέτερ Ταμ, ο οποίος βρέθηκε στο σκάφος από την ημέρα της καθέλκυσής του.





Πηγή: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *