Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Σφοδρή επιδείνωση του καιρού. Στους 7 βαθμούς υπό το μηδέν ο υδράργυρος στη βόρεια Ελλάδα

Στους 7 βαθμούς υπό το μηδέν ο υδράργυρος στη βόρεια Ελλάδα. Σε ποιες περιοχές συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς. Έκτακτα μέτρα του δήμου Αθηναίων


Σφοδρή επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός με ισχυρούς ανέμους, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ακόμα και στα βόρεια της Αττικής. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη.

Στην Π.Ο. Πεντέλης -Ν. Μάκρης, από το ύψος του Σ.Ν. Πεντέλης 414 έως τη διασταύρωση Αγ. Πέτρου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων λόγω χιονόπτωσης.

Παγετός επικρατεί από νωρίς το πρωί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με κύριο χαρακτηριστικό τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός στα αστικά κέντρα, αλλά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Χιονίζει στα χιονοδρομικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, καθώς το χιόνι έχει φτάσει στα 30 εκ. στο Σέλι, στα 40 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, στα 50 εκ. στο Πισοδέρι της Φλώρινας, αλλά και στα 80 εκ. στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Σε λειτουργία για χιονοδρομία βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Πισοδερίου και της Βασιλίτσας, καθώς και το baby στο Χ.Κ.Φαλακρού. Σε λειτουργία για βόλτα οι εναέριοι στα χιονοδρομικά κέντρα του Περτουλίου και του Ελατοχωρίου. Στο χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών γίνεται παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων τεχνητού χιονιού λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ γίνονται και διεργασίες διάστρωσης στις πίστες χιονοδρομιών.

Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν και της Βασιλίτσας.






Το θερμόμετρο στη Φλώρινα δείχνει -11 βαθμούς Κελσίου, -7 στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, -6 στην Καστοριά, -1 στη Θεσσαλονίκη, -1 στις Σέρρες, -1 στην Αλεξανδρούπολη, ενώ, αντίθετα, η Καβάλα έχει 2 βαθμούς Κελσίου.

Στη νότια Χαλκιδική σημειώνονται χιονοπτώσεις, ενώ αναμένεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης -και ίσως και στην πόλη (ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου)- να χιονίσει. Στο νομό Χαλκιδικής, η χιονόπτωση αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές από το μεσημέρι και μετά. Χιονοπτώσεις αναμένονται, εξάλλου, και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ό,τι "πέφτει" θα γίνεται χιόνι εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός προκάλεσαν προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των δύο παραπάνω περιφερειών.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί παγετός σε σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Επίσης,στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο χλμ. μέχρι το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - ΦΛώρινας μέσω Βιτσίου, από το 25ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της εθνικής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, από το 25ο χλμ. έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδόυ Καστοριάς- Φλώρινας μέσω Αμυνταίου και από το 10ο χλμ. έως το 25ο χλμ. της οδού Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Κορομηλιάς.

Στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ στο νομό Φλώρινας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο εκτός από το 28ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης και της περιοχής του Αμυνταίου, όπου διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο νομό Ημαθίας και συγκεκριμένα στην επαρχιακή οδό Βέροιας - Σελίου (από το 19,5 χλμ. μέχρι το 26 χλμ.), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς από το 89 χλμ. μέχρι το 98,3 χλμ. στα όρια του νομού Κοζάνης), στη δημοτική οδό Νάουσας προς χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια (από το 10ο μέχρι το 17ο χλμ., και στην επαρχιακή οδό Νάουσας - Σελίου (από το 15ο μέχρι το 20ο χλμ.)

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (από το 11ο χλμ. μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο). Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Μεγάλων Λιβαδίων (δήμος Παιονίας) εξαιτίας του παγετού.




Διάλεξε την περιοχή που θες και δες τι καιρό θα κάνει

Έκτακτα μέτρα του δήμου Αθηναίων

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη των αστέγων.

Κλιμάκια του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και των 16 συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ EXELIXIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS, PROTEKTA, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΚΛΙΜΑΚΑ, Σύμμαχοι Υγείας, Γιατροί του Κόσμου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, EMFASIS, Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, ΣΦΕΑ-ΕΜΕ κ.α) θα μοιράσουν κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους και με τη συνοδεία γιατρού και κοινωνικού λειτουργού θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, να μεταφερθούν σε θερμαινόμενους χώρους.

Από σήμερα, Τρίτη, θα παραμείνουν ανοιχτές όλο το 24ωρο δύο θερμαινόμενες αίθουσες:

η Λέσχη Φιλίας στη Γκράβα (Ταϋγέτου 60, τηλ. 210 2231419)

το Γραφείο του 4ΔΔ στον Κολωνό (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35, τηλ. 210 5157882)

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες στην τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1595.

Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο θα είναι από σήμερα, Τρίτη, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35).

Οδηγίες της Αστυνομίας

Οδηγίες-συμβουλές για να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα το κύμα κακοκαιρίας οι πολίτες εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:

-φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.

-βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.

-φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.

-φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:

-προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.

-αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:

-παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.

-τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.

-εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος. 
 
 

ΠΗΓΗ: Kozanionline

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *