Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα

«Στο δημοσιονομικό τομέα, έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας στον ορίζοντα 2009-2016», ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας από τις ΗΠΑ έκανε λόγο για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι μέσα στο κόμμα του που τον αμφισβητούν.

«Μήπως γι’ αυτό έκανε την πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας

Βρούτσης: Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ κράτησαν όρθια την Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα χαρακτηρίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως τα δύο κόμματα που στήριξαν την Ελλάδα και την πήγαν ένα βήμα μπροστά», εξέφρασε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός αναφερόμενος στο κοινωνικό κράτος, υπογράμμισε πως αναγνωρίζει την ευαισθησία όλων όσων αναφέρονται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, τους ανέργους, εκείνους που βρίσκονται σήμερα σε κοινωνικό αποκλεισμό ή βρίσκονται στο όριο αυτού. Ωστόσο δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να παραχωρήσουμε στους άλλους το μονοπώλιο στο αίσθημα ευαισθησίας.

Όπως είπε όμως, «το να μοιράσεις κίβδηλες υποσχέσεις είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι αυτό που κάνει η κυβέρνηση». Εμείς δεν είμαστε παρατηρητές αλλά παρεμβαίνουμε και αλλάζουμε το κράτος, δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός επισήμανε τη μεταρρύθμιση στα πολυτεκνικά επιδόματα. «Κάναμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα πολυτεκνικά επιδόματα και τους τρίτεκνους. Αλλά είναι ο μόνος δημοσιονομικός δείκτης που δεν μειώθηκε λόγω των παρεμβάσεων που κάναμε βάζοντας κυρίως δείκτη δικαιοσύνης».

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στον κοινωνικό τουρισμό, τις δράσεις για τα ΚΕΠΑ με στόχο στα μέσα του 2014 το όριο αναμονής να μη ξεπερνά τους 3 μήνες.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είπε ότι γίνεται πραγματικότητα και στη χώρα μας το 2014 θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας με στόχο να εφαρμοστεί καθολικά το 2015.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά το νοικοκύρεμα στο κοινωνικό ασφαλιστικό, οι εξοικονομήσεις πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, είπε ότι θα προχωρήσει με τη βέλτιστη πρακτική και με διαφάνεια.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ για τις μαϊμού συντάξεις, την ΕΡΓΑΝΗ «για να γνωρίζουμε καθημερινά προσλήψεις και απολύσεις», το πρόγραμμα ΑΤΛΑΣ. Ειδικά για το ΑΤΛΑΣ είπε ότι το υπουργείο Υγείας θα παραδώσει τους Έλληνες ασφαλισμένους, άμεσα και έμμεσα μέλη, στο υπουργείο Εργασίας. Ανέφερε εξάλλου ότι «στα μέσα του 2014 οι μισοί Έλληνες θα δουν το ασφαλιστικό τους βιογραφικό και το 2015 θα μπορούν να το δούνε όλοι» και ότι επιχειρείται να περάσουν στο σύστημα 144 δισ. ασφαλιστικές ώρες.




Πηγή: kathimerini.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *