Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

4,5 εκατ. ευρώ σε «μίζες» για «αμαρτωλές» συμβάσεις

Μία νέα πτυχή του σκανδάλου των υποβρυχίων της Ferrostaal έρχεται στο φως από απόρρητη έκθεση δικηγορικής εταιρίας μετά από παραγγελία της εταιρίας που πουλούσε τα σκάφη στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία της εισαγγελίας του Μονάχου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, η έκθεση αποκαλύπτει διακίνηση μιζών ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ μετά το 2002, περίοδο που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου. Γίνεται αναφορά για «δεύτερη ομάδα της μίζας», με μέλη της τότε κυβέρνησης να ενορχηστρώνουν την πώληση των ελληνικών ναυπηγείων στη γερμανική εταιρία HDW.

Η σύμβαση «Ποσειδώνας 2», αφορούσε των αναβάθμιση παλαιών ελληνικών υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είχαν ήδη περάσει στον έλεγχο της HDW. Η προετοιμασία της είχε ξεκινήσει μετά την αρχική σύμβαση «Αρχιμήδης», το 2000 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, ωστόσο υπεγράφη την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας ο Γιάννος Παπαντωνίου, την άνοιξη του 2002. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η «Ομάδα Β», όπως αποκαλείται, έδρασε την περίοδο υπουργίας Παπαντωνίου, και μέσω υπεράκτιας εταιρείας φέρεται να διαχειρίστηκε πληρωμές ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα αποτελούν μέρος της ειδικής έκθεσης που είχε παραγγείλει από δικηγορική εταιρεία η εταιρεία Ferostaal, στο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου για το θέμα των υποβρυχίων.

Η έκθεση με τίτλο Control Risks, είχε κατασχεθεί από τα γραφεία της γερμανικής εταιρείας, έπειτα από έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου. 

«Η ομάδα Β» αναφέρει η έκθεση που επικαλείται η εφημερίδα ένας επιχειρηματίας «που είναι γνωστός για την επιρροή του στην πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...». Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, «είναι γνωστός για την ανάμειξή του στις συμφωνίες για την αναβάθμιση των γερμανικών υποβρυχίων», αναφέρει η έκθεση που έχει ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2006.

«Όσοι εργάστηκαν στενά με την προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να καταλήξουν στα δικαστήρια. Κάποιες πηγές θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις των μηχανορραφιών που έχουν γίνει πίσω από τις συμφωνίες του αμυντικού τομέα είναι απίθανες για τον εξής λόγο: Οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που ενορχήστρωσαν την πώληση στη HDW έχουν ασυλία απέναντι στον ελληνικό νόμο» καταλήγει η έκθεση.

Η έκθεση της ανάλυσης κινδύνου που διέτρεχε η Ferostaal, να καταδικαστεί από τη γερμανική δικαιοσύνη, για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, περιλάμβανε συνεντεύξεις με δύο πρώην ανώτερα στελέχη της εταιρείας τον Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και Χανς Ντίτερ Μίλενμπεκ, που μετέπειτα κρίθηκαν ένοχοι για δωροδοκίες στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Μίλενμπεκ αναφέρεται σε λίστες με χρηματικά ποσά που προωθήθηκαν στις ομάδες Α και Β, όσο και σε αυτά που έλαβε η εταιρεία MIE, ιδιοκτησίας επιχειρηματία ο οποίος υπήρξε για χρόνια συνεργάτης της Ferostaal στην Ελλάδα.

«Όπως προκύπτει από ατές τις λίστες, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 78,5 εκατ. ευρώ – στην ομάδα Α 46 εκατ., στη ΜΙΕ 28 εκατ. και στην ομάδα Β 4,5 εκάτ. ευρώ».

Τα στοιχεία αυτά και των off shore εταιριών, που φέρονται να διακινούσαν τις "ωφέλιμες πληρωμές", βρίσκονται ήδη στην κατοχή των ανακριτών διαφθοράς που ερευνούν την υπόθεση.





Πηγή: newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *