Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

5,2 δισ. ευρώ δαπάνησαν οι Έλληνες για εκπαιδευτικούς λόγους το 2013

Σε περιόδους σαρωτικής κρίσης με τα εισοδήματα να έχουν κατρακυλήσει τουλάχιστον κατά 40% οι δαπάνες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών εκπαίδευσης μειώθηκαν μόλις κατά 5,4%, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ.


Από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες, στη δημοσιότητα, τα ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν το 2013 5,2 δισ. ευρώ για δίδακτρα, φροντιστήρια, ιδιαίτερα, μαθήματα ξένων γλωσσών, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.ά., όταν το αντίστοιχο ποσό που είχε δοθεί το 2008 ήταν 5,6 δισ.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία μικρή μείωση των μαθητών που πηγαίνουν στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκαν τα δίδακτρα τόσο στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Στη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με τους ερευνητές, συντέλεσε και το γεγονός ότι μειώθηκαν τα ενοίκια για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Μέχρι το 2010 η πορεία των διδάκτρων για υπηρεσίες φροντιστηρίων εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών ήταν αυξητική. Εκτοτε, καταγράφεται πτώση στα δίδακτρα ξένων γλωσσών (συνολικά κατά 7,9%), με τις τιμές να επανέρχονται στα επίπεδα του 2008. Η πτώση στα δίδακτρα για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ήταν ακόμη μεγαλύτερη (συνολικά -13,6%), με τις τιμές να επανέρχονται στα επίπεδα του 2006.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, οι δαπάνες για το 2013 ανήλθαν στα 5,2 δισ. Από αυτές, το 1 δισ. αφορά δίδακτρα για σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τα 859 εκατομμύρια αφορούν σε δίδακτρα που δόθηκαν για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών, ενώ λίγο πάνω από 1 δισ. δαπανήθηκαν για εξωσχολική υποστήριξη μαθημάτων μέσης εκπαίδευσης (φροντιστήρια και ιδιαίτερα) και κυρίως για την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ενα ποσό της τάξεως των 42 εκατομμυρίων ευρώ έδωσαν οι ελληνικές οικογένειες για εκπαιδευτικές εκδρομές των παιδιών τους.

Εντυπωσιακό είναι το ποσό που δαπάνησαν οι οικογένειες για την κατηγορία «οικονομικές μεταβιβάσεις για σπουδές σε άλλα νοικοκυριά» (1,4 δισ.). Πρόκειται για δαπάνες που σχετίζονται με ενοίκια, διατροφή και λοιπά έξοδα για φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τέλος, μία δαπάνη της τάξεως των 396 εκατ. ευρώ αφορά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με ωδεία, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.λπ.

Το ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ προχώρησε και στον επιμερισμό των δαπανών για το 2013 ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, 380 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα/τροφεία βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών και ιδιωτικά νηπιαγωγεία), 603 εκατ. για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τα οποία το 41% αφορά σε δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, το 48,3% για ξένες γλώσσες και το 8,4% για φροντιστήρια και ιδιαίτερα.

Σε 1,7 δισ. υπολογίζονται οι δαπάνες για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 15,1% αφορά δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία, ενώ σχεδόν το 57% δόθηκαν για φροντιστηριακά και ιδιαίτερα μαθήματα. Οσον αφορά τις δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το 76,7% ήταν χρήματα για τη διαβίωση και τα ενοίκια των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.



ΠΗΓΗ: ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *