Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Μειώνεται η ελάχιστη διάρκεια εμπορικών μισθώσεων

Στα τρία χρόνια από δώδεκα, που είναι σήμερα, θα μειωθεί η ελάχιστη διάρκεια των εμπορικών μισθώσεων, σύμφωνα με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξηςστο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας.


Το παραπάνω προανήγγειλε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το νέο καθεστώς θα αφορά μόνο τις νέες εμπορικές μισθώσεις, αυτές δηλαδή που θα συναφθούν μετά την ψήφιση του νόμου και όχι τις υφιστάμενες.

Η ρύθμιση, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, έχει διασφαλίσει τη συναίνεση των δύο κυβερνητικών εταίρων, ακόμη, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα ζητούσε άμεση απελευθέρωση τόσο των νέων όσο και των υφιστάμενων εμπορικών μισθώσεων.

Στην τροπολογία αναμένεται ακόμη να περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία θα μειώνεται η αποζημίωση που καλείται σήμερα να καταβάλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή σε περίπτωση που καταγγείλει πρόωρα τη σύμβαση και η οποία ορίζεται σε 24 ενοίκια.

Από την πλευρά του, ο ενοικιαστής υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση ακόμη και μετά ένα χρόνο από την έναρξη της μίσθωσης.

Στην περίπτωση αυτή καταβάλλει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ένα ενοίκιο. Πολλές νέες συμφωνίες ενοικίασης με χαμηλά ενοίκια εκτιμά ο κ. Στρ. Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ότι θα φέρει η επικείμενη τροπολογία μεταβολής του καθεστώτος των νέων μισθώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιοκτήτες των χιλιάδων κενών καταστημάτων, που εντοπίζονται σήμερα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, θα αποτελέσουν τους βασικούς ωφελημένους της εν λόγω ρύθμισης, καθώς θα μπορέσουν να προσελκύσουν μισθωτές μέσω της μείωσης των ζητούμενων ενοικίων.

Αυτό θα γίνει, επειδή οι ιδιοκτήτες δεν θα ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δεσμεύσουν το ακίνητό τους για τουλάχιστον 12 χρόνια με κάποιον αφερέγγυο ενοικιαστή.

Έτσι, θα είναι ευκολότερο να αποδεχθούν χαμηλότερα ενοίκια, π.χ. για τα πρώτα δύο χρόνια της μίσθωσης. «Το σημαντικότερο όμως που επιφέρει η ρύθμιση αυτή, είναι ότι η μίσθωση θα είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης των δύο μερών, που θα δεσμεύει στο μέλλον τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον ενοικιαστή, προσδίδοντας εκ νέου αξία στα συμβόλαια ενοικίασης», επισημαίνει ο κ. Παραδιάς.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα κατατεθούν δύο ακόμη τροπολογίες: η μία θα αφορά τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με απλή ηλεκτρονική και όχι ψηφιακή υπογραφή και η άλλη την κατάργηση του θεσμού του υπολόγου-φυσικού προσώπου στις πληρωμές για τις δημόσιες συμβάσεις και έργα.




ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *