Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ο νεαρές γυναίκες, που καπνίζουν φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός κοινού τύπου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη του κέντρου έρευνας για τον καρκίνο «Fred Hutchinson» στο Σιάτλ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Christopher Li, και η ομάδα του βασίστηκαν σε στοιχεία που συγκέντρωσαν από νεαρές γυναίκες της ευρύτερης περιοχής του Σιάτλ, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ανάμεσα στο 2004 και 2010.

Από αυτές, 778 διαγνώστηκαν με τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων και 182 είχαν το λιγότερο κοινό, αλλά περισσότερο επιθετικό τριπλά-αρνητικό καρκίνο του μαστού (καρκίνος του μαστού που έχει αρνητικούς τους δύο ορμονικούς υποδοχείς (οιστρογόνων και προγεστερόνης) και στερείται έκφρασης του υποδοχέα του γονιδίου cerbB2).

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι γυναίκες μεταξύ 20 και 44 ετών, που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα, για τουλάχιστον 10 χρόνια είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων σε σχέση με εκείνες που κάπνιζαν λιγότερο.
Εντυπωσιακό, επίσης, είναι το εύρημα ότι οι γυναίκες που ήταν καπνίστριες κάποια στιγμή ήταν 30% πιο πιθανό να αναπτύξουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υπήρξαν ποτέ καπνίστριες.


Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Geoffrey Kabat, επιδημιολόγος από την Ιατρική Σχολή Albert Einstein του Πανεπιστημίου της Yeshiva «μπορεί να γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία και ότι όσο πιο νωρίς ξεκινάει κανείς ή όσο περισσότερο καπνίζει τόσο το χειρότερο, αλλά ο ρόλος του τσιγάρου στον καρκίνο του μαστού δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί». 
 
ΠΗΓΗ: nooz

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *