Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Φοροδιαφυγή 3 εκατ. από τον Γ.Παπαντωνίου

Ένα βήμα πριν την άσκηση ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή σε βαθμό πλημμελήματος κατά του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου είναι η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου.

Φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ από 2000 ως 2010 προέκυψε μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ για τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του Ρούλα Κουράκου. Διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο οτι ο Γιάννος Παπαντωνίου ζούσε ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα από όσα έβγαζε.

Η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε οτι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1,333 εκ. Ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας. 

Παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, ο σχετικός νόμος ορίζει οτι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυψε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ. Επίσης ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκ. Ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000. Ωστόσο η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το 2005 και μετά που άλλαξε ο σχετικός νόμος. 

Για να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί διοικητικά ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ. Στη συνέχεια θα ασκήσει τις διώξεις ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος λόγω αρμοδιότητας. 

Οι πηγές των εσόδων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες αλλά επισημαίνεται οτι συνεχίζεται η έρευνα για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός.



Πηγή: Ελευθεροτυπία 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *