Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Στίγμα προθέσεων από την «Πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων»

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο του Βόλου και είχε ως κεντρικό θέμα την Κοινωνική Πολιτική.

Οι δήμαρχοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου, Ιωαννιτών ανέπτυξαν τις θέσεις τους με κύρια σημεία την ανάπτυξη της σχέσης δήμου και κοινωνίας των πολιτών, τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνικής πολιτικής, την οργανωμένη ανάπτυξη της αλληλεγγύης και την αναζήτηση εξωτερικών πόρων.

Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινώτης ξεκαθάρισε ότι η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» δεν στοχεύει σε εμπλοκή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε αντιπολιτεύεται την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να επαναπροσδιορίσει τις κατευθύνσεις της κοινωνικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με το κοινωνικό κράτος που καταρρέει.

«Η κρίση, πέρα από τα καθαρά οικονομικά της αποτελέσματα, απονομιμοποιεί την παραδοσιακή πολιτική έτσι όπως εκφράζεται από τα σημερινά κόμματα και επαναφέρει το θέμα της Κοινωνίας Πολιτών ως τρόπου ανανέωσης της δημόσιας ζωής» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης, προσθέτοντας ότι βασικό στοιχείο της διαφορετικής κοινωνικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας.

«Οι πέντε δήμαρχοι εκπροσωπούν μεγάλους αστικούς δήμους, με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Η σημερινή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να θεσπίσουμε δίκτυο ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της ανέχειας» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Στο πλαίσιο των καινοτόμων πολιτικών, η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» προτείνει όχι μόνο ενδο-τοπικές, αλλά και υπερ-τοπικές συνεργασίες που ελαχιστοποιούν το κόστος και μεγιστοποιούν το όφελος. Εργαλεία για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, είναι η συγκρότηση Τοπικών Συμφώνων με Δίκτυα Αλληλεγγύης (Κοινωνία των Πολιτών, ΜΚΟ, Εκκλησία, δίκτυα που έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση κινδύνων όπως η ανεργία κ.ά.).

Εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα ανέπτυξε τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας του Υπνωτηρίου Αστέγων που αποτελεί την πρόσφατη, επιτυχημένη δομή του δήμου. Όπως σημείωσε η αντιδήμαρχος, πρόκειται για μια κατεξοχήν επιτυχή σύμπραξη και συγκερασμό του Δημοσίου με Κοινωφελείς Οργανισμούς, ΜΚΟ, αλλά και πόρους του ΕΣΠΑ από τους οποίους πληρώνονται οι εργαζόμενοι.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης και της αλληλεπίδρασης, η Πρωτοβουλία των 5 εγκαινιάζει από σήμερα ιστοσελίδα όπου, μεταξύ άλλων, θα καταγράφονται καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, από τους πολίτες προς τους πολίτες.





Πηγή: in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *