Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Σε μια ιστορική απόφαση για το ελληνικό κίνημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε ομόφωνα σε ευρεία σύνθεση την Ελλάδα για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης που έχει θεσπίσει, το μοναδικό σ΄ όλο τον κόσμο που αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το ΕΔΔΑ έκρινε (υπόθεση Βαλλιανάτος και λοιποί) ότι με τη θέσπιση του Συμφώνου μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, η Ελλάδα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 8: δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, σε συνδυασμό με ο άρθρο 14: απαγόρευση διακρίσεων.

Κατά της Ελλάδας είχαν προσφύγει το 2009 τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια: ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και ο Νίκος Μυλωνάς και τρία ανώνυμα, δύο γυναικών και ένα ανδρών. Οι προσφυγές έγιναν από τις οργανώσεις Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS μέσω του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Αλιβιζάτου και του διδάκτορα Νομικής Βαγγέλη Μάλλιου.

«Είναι ανεπίτρεπτη κάθε διάκριση σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμά τους να επιλέγουν το σύντροφό τους και να διαμορφώνουν από κοινού την οικογενειακή τους ζωή. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα διότι ο νόμος 3719/2008 έδωσε τη δυνατότητα μόνο σε πρόσωπα διαφορετικού φύλου να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα σε οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) και την απαγόρευση των διακρίσεων (άρθρο 14 ΕΣΔΑ). Αναμένεται, ως εκ τούτου, η άμεση τροποποίηση του νόμου αυτού, ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης και ζευγάρια του ιδίου φύλου», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις.

Στην ακροαματική διαδικασία που έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2013, παρενέβησαν ο Νίκος Αλιβιζάτος και η Γαλλίδα δικηγόρος Caroline Mécary με παραστάτες τον δόκτωρα Ευάγγελο Μάλλιο, συνεργάτη του κ. Αλιβιζάτου, και τον Παναγιώτη Δημητρά εκ μέρους του ΕΠΣΕ.




Πηγή: efsyn.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *