Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ! Αλ. Τσίπρας: «Δεν έχετε κοινωνικό έρεισμα και λαϊκή νομιμοποίηση»

Με την επιστροφή του από την Αμερική και μέσω του βήματος της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ!

Με αφορμή την έκνομη έφοδο των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκό έρεισμα και λαϊκή νομιμοποίηση ζητώντας παράλληλα την ενεργοποίηση του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Κατέθεσε, δηλαδή, πρόταση μομρφής προς την κυβέρνηση που «εξαπάτησε τον λαό» όπως χαρακτηριστικα΄δήλωση.

«Η κυβέρνηση πήρε λαϊκή εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα λιτότητας, απέτυχε όμως να αξιοποιήσει την λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που, σχολιάζοντας την έφοδο των ΜΑΤ στην ΕΡΤ είπε πως:«δεν δικαιούμεθα να αποδεχθούμε την μέγιστη θεσμική εκτροπή. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας. Είναι ιστορική η ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει ο κάθε βουλευτής γι αυτό σας ενημερώνω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά. Η καταστροφική πορεία πρέπει να σταματήσει καιτωρα έχουμε χρέος να το κάνουμε...».

Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Η διαδικασία που θα κινηθεί έπειτα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, δια του προέδρου του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ακόλουθη:

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *