Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση των Εφραίμ και Αρσένιου

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλαν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και το δικηγορικό γραφείο Δημήτρη Πελέκη και ζητούν να αναιρεθεί το βούλευμα του συμβούλιου Εφετών Αθηνών.

Με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου, 14 άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Η αίτηση αναίρεσης θα συζητηθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει για τα 14 εμπλεκόμενα άτομα.

Ειδικότερα, με το υπ΄ αριθμ. 2000/2013 βούλευμα παραπέμφθηκαν να δικαστούν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τέως υπουργού Γ. Βουλγαράκη) και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης (πατέρας και αδελφός της Αικατερίνης Πελέκη).

Ακόμα, παραπέμφθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.

Εξάλλου, παραπέμφθηκαν σε δίκη πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος του ΝΣΚ Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του ΝΣΚ Ιωάννης Διονυσόπουλος και Στέφανος Δέτσης.

Το βούλευμα, αποδίδει κατά περίπτωση σε διάφορα πρόσωπα κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις. Οι κατηγορίες αυτές, αφορούν την ανταλλαγή ακινήτων (λίμνη Βιστωνίδα και παρόχθιες εκτάσεις) με άλλα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Οι 14 κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν τις πράξεις του ηθικού και φυσικού αυτουργού σε κακουργηματική απιστία και σε ψευδείς βεβαιώσεις για τις επίμαχες ανταλλαγές.

Αντίθετα, το βούλευμα απάλλαξε τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ιωάννη Αγγέλου.

Στη αίτηση αναίρεσης υποστηρίζεται ότι το παραπεμπτικό βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και από μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας το οποίο αποδίδεται στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο νόμος 4170/2013 προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δηλαδή δεν επιτρέπει τη δίωξη σε βάρος των μελών του ΝΣΚ. Το ακαταδίωκτο αυτό -σημειώνεται στην αίτηση- ισχύει αναδρομικά, καθώς η διάταξη του νόμου 4170/2013 είναι ευμενέστερη.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναλύεται αν η συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη γνώριζε ότι τα ακίνητα που αντηλλάγησαν δεν ήταν της Μονής.





Πηγή: epikaira.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *