Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερή πτέρυγα κατά ηγεσίας για ευρώ και Ευρωζώνη - Αυταπατάται η ηγεσία του κόμματος αν πιστεύει ότι μπορεί να κινηθεί μονομερώς

Εντονη κριτική στις θέσεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στο Οστιν του Τέξας με τη διπλή διαβεβαίωση ότι θα καταγγελθεί το μνημόνιο και ταυτόχρονα θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ασκεί η αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυταπατάται η ηγεσία, εάν θεωρεί ότι μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, χωρίς να συγκρουστεί μαζί τους και να είναι έτοιμη ακόμη και για έξοδο από την Ευρωζώνη. Την άποψη αυτή καταθέτει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr που απηχεί θέσεις του κ. Π. Λαφαζάνη, ο συνεργάτης του κ.Ακης Μπαδογιάννης ο οποίος είναι μέλος της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρο το άρθρο

Η παρέβαση του Α. Τσίπρα από το Τέξας και το δίλημμα της Ευρωζώνης


«Δεν ξέρω πόσο εξέπληξαν τα όσα είπε ο Α. Τσίπρας στο Ώστιν του Τέξας. Το βέβαιο είναι ότι ξαναθέτουν το ερώτημα, που γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.

Μπορεί η Ελλάδα να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους και να ακολουθήσει μια ριζοσπαστική προοδευτική πολιτική εντός της ευρωζώνης;

Ας μην έχουμε αυταπάτες.

Η ακύρωση μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων δεν μπορεί να γίνει με διαπραγμάτευση με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς, όπως λέγεται, ενέργειας.

Η κίνηση αυτή, που οδηγεί από τα πράγματα και σε ταυτόχρονη καταγγελία και αθέτηση των δανειακών συμβάσεων, θα έχει ως βέβαιο, σχεδόν, αποτέλεσμα τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης στη χώρα αλλά και τη διακοπή της χορήγησης ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Οι συνέπειες θα είναι αναμενόμενες. Η Ελλάδα θα καταφύγει σε στάση πληρωμών, αφού δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν, ενώ οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Τι θα κάνει τότε η ελληνική κυβέρνηση; Ό,τι έκανε και η Κύπρος; Άτακτη αναδίπλωση; Ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη;

Πέραν αυτών.

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει γενναία χρηματοδότηση και με ευνοϊκούς όρους στην οικονομία της αλλά και να ανακουφίσει στοιχειωδώς την τελευταία ή τουλάχιστον βασικούς κλάδους της, από τον άγριο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Αυτά και αρκετά άλλα, που δεν είναι της ώρας και του χώρου, σημαίνουν την ανάγκη να ανακτήσει η χώρα με νέους όρους την άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής.

Με δύο λόγια εθνικό νόμισμα.

Φοβούμαι ότι όλα αυτά παραμερίζονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η έξοδος από την ευρωζώνη αλλά και η σύγκρουση με την ΕΕ ξορκίζονται. Αν δεν υπάρχει γι' αυτήν την έξοδο σοβαρή και καλή πολιτική και οικονομική προετοιμασία και ταυτόχρονα καλή και ανοικτή ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες. Αν δεν υπάρχουν όλα τούτα, τότε φοβούμαι ότι μπορεί η χώρα να περιέλθει σε μια τέτοια δυσχερή κατάσταση μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που ούτε καν διαπραγμάτευση να μπορεί να διεξάγει. Ίσως και κάτι χειρότερο...»



Πηγή: Το Βημα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *