Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Κάιρο: Εγκρίθηκε το σχέδιο του Συντάγματος που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα

Εγκρίθηκε το βράδυ της Κυριακής από τη συντακτική επιτροπή το σχέδιο του αιγυπτιακού Συντάγματος το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα, το πρώτο στάδιο του οδικού χάρτη που όρισε ο στρατός για μια "δημοκρατική μετάβαση" μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

"Εγκρίναμε το σχέδιο" του Συντάγματος, ανακοίνωσε στην τηλεόραση ο Αμρ Μούσα, πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής που αποτελείται από 50 μέλη.

"Το σχέδιο θα υποβληθεί την Τρίτη στον (μεταβατικό πρόεδρο) Άντλι Μανσούρ", είπε, καταλήγοντας "Ζήτω η Αίγυπτος!"

Ο νέος θεμελιώδης νόμος διατηρεί τις ευρείες εξουσίες του στρατού, όπως η δυνατότητα να δικάζει σε ορισμένες περιπτώσεις τους πολίτες, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα αναμένεται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του έτους, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα πως είναι πιο πιθανό η ψηφοφορία να γίνει τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα την Κυριακή, η συντακτική επιτροπή απέρριψε ένα άρθρο του σχεδίου Συντάγματος που όριζε το χρονοδιάγραμμα για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Το αναδιατυπωθέν άρθρο αναφέρει πως οι διαδικασίες για τις "πρώτες εκλογές πρέπει να αρχίσουν το λιγότερο 30 ημέρες μετά την έγκριση του Συντάγματος και το αργότερο 90 ημέρες μετά". "Οι διαδικασίες για τις άλλες εκλογές πρέπει να αρχίσουν μέσα σε έξι μήνες από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος", προστίθεται στο κείμενο, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες εκλογές θα διεξαχθούν πρώτα (οι βουλευτικές ή οι προεδρικές).

Ο Αμπντέλ Τζίλιλ Μουστάφα, μέλος της επιτροπής, δήλωσε στην τηλεόραση πως "ο πρόεδρος θα αποφασίσει ποιες εκλογές θα διεξαχθούν πρώτες".


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *