Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Το πρόβλημα της κοινωνικής υπακοής. Ένα άρθρο του Γιώργου Αβραμίδη

Κάθε φορά που μια συζήτηση νέων παιδιών πηγαίνει στην πολιτική θα ακουστεί πάνω στην πλάκα η φράση “μας ψεκάζουν”. Αν καθίσεις να το καλοσκεφτείς είναι μια βολική απάντηση στην ερώτηση γιατί ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται.
Όποιος δηλώνει πως ο Έλληνας όντως πιστεύει στην πολιτική της κυβέρνησης και αυτός είναι ο λόγος που δεν ξεσηκώνεται θα πρέπει να ζει σε άλλη χώρα ή να είναι ένα από τα λεγόμενα κομματόσκυλα της κυβέρνησης. Οπότε ξαναγυρνάμε στην ερώτηση ο κόσμος γιατί δεν ξεσηκώνεται. Μισθοί κόβονται, τα χαράτσια δεν σταματούν, η υγεία πλέον δεν είναι δωρεάν, η παιδεία ένα άλλο ανέκδοτο, η νέοι φεύγουν στο εξωτερικό καθώς η ανεργία μαστίζει την χώρα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίζονται και τόσα άλλα και όμως ο κόσμος δεν κάνει τίποτα. Η ιδέα του ψεκασμού ακούγεται ολοένα και πιο ελκυστική!

Προσωπικά θα αρκεστώ να αναφέρω κάτι που είδα στο ιστολόγιο του youtube. Άκουσα λοιπόν έναν διάσημο ηθοποιό του Hollywood εν ονόματι Matt Demon τις προάλλες να απαγγέλει ένα κειμενάκι από το βιβλίο «CIVIL DISOBEDIENCE» του Howard Zinn. Έλεγε λοιπόν ο Matt σε ελεύθερη μετάφραση: “Αν το καλοσκεφτείς τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Τώρα αν δεν θες ρε παιδί μου να το σκεφτείς, αν θες απλά να ακούς μόνο την τηλεόραση να διαβάζεις καθημερινές εφημερίδες, να ζεις την καθημερινότητά σου τότε θα δεις πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Πραγματικά αρχίζεις και σκέφτεσαι πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Ή πως μόνο κάποια πραγματάκια είναι λάθος. Τότε πρέπει να ξεφύγεις λίγο από όλα αυτά τα παραπάνω και έπειτα να γυρίσεις πίσω. Και να κοιτάξεις τι γίνεται στον κόσμο. Και είσαι τρομοκρατημένος. Ξεκινάμε λοιπόν από το σημείο πως ο κόσμος είναι ένα μπάχαλο.» Το πρώτο λοιπόν που πρέπει όλοι σε αυτή τη χώρα να κάνουμε είναι απλό. Να απομακρύνουμε την σκέψη μας από οτιδήποτε και να καθίσουμε να σκεφτούμε. Πόσο απλό και πόσο δύσκολο για τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Τρέχουμε καθημερινά αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, σχεδόν κανείς δεν κάθεται να σκεφτεί σοβαρά με κριτική σκέψη που οδεύουμε σαν κοινωνία.

Συνεχίζοντας λοιπόν την απαγγελία του ο κ.Demon αναφέρει: «Όποτε αναφέρει κάποιος την φράση “κοινωνική ανυπακοή” στην πραγματικότητα λέει πως το πρόβλημα είναι η κοινωνική ανυπακοή. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η “κοινωνική υπακοή”. Το πρόβλημα είναι οι εκατομμύρια ανά τον κόσμο άνθρωποι που έχουν υπακούσει στις προσταγές των αρχηγών των κυβερνήσεων τους .(…) Αναγνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα στην Γερμανία των Ναζί. Εκεί όλοι αναγνωρίζουμε πως το πρόβλημα ήταν η κοινωνική υπακοή. Ότι οι άνθρωποι υπάκουσαν στον Χίτλερ. Αυτό ήταν το λάθος. Έπρεπε να διεκδικήσουν, έπρεπε να αντισταθούν. (…)Αλλά τώρα έχουμε δυτικό πολιτισμό.(…)Ο Νίξον και ο Μπρέζνιεφ είχαν πολλά πιο κοινά μεταξύ τους από ότι είχαν οι πολίτες της Αμερικής με τον Νίξον.» Πρέπει λοιπόν ο κόσμος να καταλάβει πως το πρόβλημα δεν είναι η κοινωνική ανυπακοή αλλά η κοινωνική υπακοή σε άδικους νόμους, η κοινωνική υπακοή σε οτιδήποτε παραβαίνει το Σύνταγμα. Το ίδιο το Σύνταγμα αναφέρει πως όταν κάποιος νόμος παραβιάζει το ίδιο το Σύνταγμα τότε ο πολίτης έχει καθήκον να αντισταθεί σε αυτόν. Έχει καθήκον, δηλαδή είναι υπόχρεος. Στο Σύνταγμα, στην Δημοκρατία,στην χώρα του, στον εαυτό του. Ακόμα και αν τον ψεκάζουν… 


Αβραμίδης Γιώργος / ialmopia.gr


Υ.Γ1: Όλα τα σχόλια είναι δεκτά.
Υ.Γ2: Δείτε το video του Matt Demon με την επιλογή των αγγλικών υπότιτλων:

3 comments:

  1. sostos file, alla kai me arketa "alla".. pantws se genikes grames symfono mazi soy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΕΛΙΕ! ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΡΑΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! ΨΗΦΕΙΣΤΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΚΣΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε νο.1 συμφωνώ πως τα "αλλά" είναι όντως πάρα πολλά και δεν χωράνε ούτε σε ένα βιβλίο...Φίλε νο.2 πραγματικά κρίμα..Το μόνο που μπορώ να σ προτείνω είναι να αρχίσεις να διαβάζεις κανένα βιβλίο η΄εστω να δείς την ταινία Hitler:The rise of the evil.Νομίζω θα σε βοηθήσουν και οι 2 επιλογές. Αβραμίδης Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *