Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Έτσι άρχισαν όλα…

Σαν σήμερα, πριν από 34 χρόνια, ο Νίκος Γκάλης συστήθηκε στο ελληνικό κοινό



Το πρώτο βήμα μίας μεγάλης διαδρομής που έμελε να σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία μίας ομάδας, ενός αθλήματος και μίας χώρας έγινε σαν σήμερα. Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1979, όταν ο Νίκος Γκάλης συστήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, σε έναν αγώνα του Άρη με τον Ηρακλή.

Ένας 22χρονος ομογενής, ονόματι Νίκος Γεωργαλής, που μιλούσε ελάχιστα και σπαστά ελληνικά, με άφρο μαλλί και μπόι που δεν προκαλούσε… τρόμο, έκανε την παρθενική του εμφάνιση. Οδήγησε τους «κίτρινους» στη νίκη με 79-78 έχοντας 30 πόντους και αυτό αποτελούσε απλώς πρόγευση για ό,τι θα ακολουθούσε.

«Θυμάμαι το συγκεκριμένο παιχνίδι σαν να ήταν χθες. Είχε πάρα πολύ κόσμο στις εξέδρες και είχα κάποιο τρακ, αφού ήταν το πρώτο μου παιχνίδι στην Ελλάδα. Ήθελα να αποδείξω πολλά πράγματα, να δείξω ποιος είμαι… Έβαλα τριάντα πόντους, αλλά δεν είχα παίξει καλά. Η μπάλα έμπαινε και έβγαινε στο καλάθι και αυτό με είχε αγχώσει. Θυμάμαι πως το ματς είχε κριθεί στο τελευταίο σουτ όταν έκοψα τον Σακελλαρίου», αναφέρει ο ίδιος…

Το παράδοξο είναι πως ο πρωτοεμφανιζόμενος νεαρός δέχτηκε κριτική από τον Τύπο γιατί ήταν άστοχος, με πολλά λάθη και πολύ ατομιστής.

Τότε ήταν που ο αείμνηστος «πατριάρχης» του Άρη, Ανέστης Πεταλίδης, είχε βγει μπροστά για να προβλέψει: «Προσέξτε γιατί αύριο θα γλείφετε εδώ που σήμερα φτύνετε. Αυτός θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί και κερδίζει τους πέντε». Και πόσο δίκιο είχε…

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής ήταν τότε αρχηγός των «κιτρίνων» και την επομένη του ματς με τον «Γηραιό» αποκάλυψε τη συνομιλία που είχε με τον Γκάλη. «Μετά το παιχνίδι με τον Ηρακλή πήγα και του μίλησα. Του είπα πως έχασε πολλά σουτ και περίμενα να δω τι θα μου απαντήσει. Θυμάμαι δεν είπε τίποτα. Απλά με ρώτησε από ποια σημεία είχε χάσει τα σουτ και εγώ του έδειξα τα σημεία. Τότε εκείνος με ρώτησε “τι πιστεύεις εσύ, θα τα ξαναχάσω;”».

Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια…

Το φύλλο αγώνα:

Αλεξάνδρειο, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1979, ώρα έναρξης 21.00
Πρεμιέρα πρωταθλήματος Α’ Εθνικής περιόδου 1979-80

Άρης-Ηρακλής 79-78 (ημίχρονο 44-37)
ΑΡΗΣ: Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γεωργαλής-Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4. Προπονητής: Φρανκ Ντέβελι.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης. Προπονητής: Μάκης Πυριτίδης.
Διαιτητές: Γιώργος Προεστός, Παναγιώτης Οικονομίδης.


Πηγή: sport-fm.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *