Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Αύξηση της τιμής του γάλακτος έως και 5% στα Σούπερ Μάρκετ

Την ώρα που η αντιπαράθεση για τη διάρκεια ζωής του "φρέσκου" γάλακτος εντείνεται, η τιμή του συνεχίζει να παίρνει την ανιούσα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους καταναλωτές.


Τις τελευταίες ημέρες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται αυξήσεις σε μερίδα προϊόντων φρέσκου γάλακτος, αλλά και υψηλής παστερίωσης, που φτάνουν έως 5%.

Έτσι, ενώ στις 16 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή φρέσκου γάλακτος κορυφαίας εταιρείας του κλάδου ήταν στο 1,18 ευρώ/λίτρο, σήμερα πωλείται προς 1,24 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα, η ίδια τιμή ισχύει σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυξήσεις παρατηρούνται και σε προϊόντα γάλακτος υψηλής παστερίωσης τουλάχιστον δύο εταιρειών, καθώς στη μία περίπτωση το γάλα πωλείται σήμερα στην τιμή του 1,65 ευρώ/λίτρο έναντι 1,60 ευρώ/λίτρο στις 16 Ιανουαρίου 2014 (αύξηση 3,1%) και στην άλλη περίπτωση το προϊόν από 1,64 ευρώ/λίτρο πωλείται προς 1,70 ευρώ/λίτρο (αύξηση 3,65%).

Εκπρόσωποι των παραγωγών αλλά και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν έχει διατυπώσει δημοσίως την αντίθεσή του στους σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης, έκαναν λόγο, πριν από λίγες ημέρες, για «περίεργες και αδικαιολόγητες αυξήσεις».

Το σκεπτικό πίσω από αυτούς τους χαρακτηρισμούς είναι ότι οι βιομηχανίες αύξησαν τώρα τις τιμές, έτσι ώστε όταν καταργηθεί η νομοθεσία, που ορίζει ως διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος τις 5 ημέρες, οι τιμές θα μειωθούν, αλλά η μείωση αυτή θα είναι στην ουσία στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν από 20 ημέρες.

Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν τεχνηέντως προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς όπως τονίζουν στο ίδιο διάστημα δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές παραγωγού.

Οι γαλακτοβιομηχανίες από την πλευρά τους αποδίδουν τις αυξήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στο κόστος της πρώτης ύλης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η μέση τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα αυξήθηκε την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου κατά 2,31%.

Οι αυξήσεις αυτές, ανεξαρτήτως του εάν ευσταθούν ή όχι οι «θεωρίες συνωμοσίας» που αναπτύσσονται, έρχονται σε μια περίοδο που η τιμή του φρέσκου γάλακτος είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, έτους που σημειωτέον έκλεισε με αρνητικό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε κατά 3,5% το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Δεκεμβρίου 2013.






ΠΗΓΗ: news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *