Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ξινόγαλα: Γιατί να το προτιμήσεις από το γάλα

Εντερικά προβλήματα; Κακή πέψη; Δυσκοιλιότητα; Διάρροια; Υποψίες για οστεοπόρωση; Υψηλή χοληστερίνη; Εξασθενημένο ανοσοποιητικό; Όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζεις από τα προηγούμενα, φαίνεται ότι το ξινόγαλα (ή ξινόγαλο) μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά. Πρόκειται για ένα ρόφημα παχύρρευστο, γευστικότατο και δροσιστικό, με άρωμα και γεύση που θυμίζουν γιαούρτι. Δικαιολογημένα θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, υψηλότερης διατροφικής αξίας ως προς το γάλα, αφού:

Είναι πιο ανεκτό από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Οι πρωτεΐνες του είναι ανώτερης ποιότητας από αυτές που υπάρχουν στο ασπράδι του αυγού.
Ασφαλώς και το γάλα έχει ασβέστιο, όμως τα προβιοτικά (φιλικά για το έντερο βακτήρια) που περιέχει το ξινόγαλα βοηθούν περισσότερο στην απορρόφηση του ασβεστίου από το λεπτό έντερο.
Τα προβιοτικά του το κάνουν πιο εύπεπτο. Έτσι κι αλλιώς το γάλα, μόλις φτάσει στο στομάχι, πρώτα θα ξινίσει (θα υποστεί ζύμωση) και μετά θα ακολουθήσει η πέψη του. Επομένως πίνοντας ξινόγαλα η προκαταρκτική πέψη έχει ήδη γίνει.

Είναι απαραίτητο σε όσους έχουν πάρει αντιβιοτικά: τα προβιοτικά του συμβάλλουν στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας στα έντερα καταπολεμώντας τόσο τη δυσκοιλιότητα όσο και τη διάρροια.

Θεωρείται ευεργετικό για το στομάχι.

Σύμφωνα με έρευνες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προστατεύει το εντερικό σύστημα από λοιμώξεις και άλλες παθήσεις.

Μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου έδειξε ότι το ξινόγαλα μειώνει τις υψηλές τιμές χοληστερίνης. Επίσης στο μικροσκόπιο έχει μπει και η αντικαρκινική του δράση.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το ξινόγαλα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και σταδιακά το ενισχύει. Αυτή η ιδιότητα το κάνει πολύ χρήσιμο για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. 
 

ΠΗΓΗ: periergaa.blogspot.com
 
 
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *