Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Γιώργος Καρασμάνης: «Η Ελληνική Γεωργία και οι αγρότες μας μπορούν πλέον να προσβλέπουν στο μέλλον με αισιοδοξία»

Την πεποίθησή του ότι ο αγροτικός μας τομέας, άντεξε στα χρόνια της βαθειάς οικονομικής κρίσης, εξέφρασε ο Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης στην τοποθέτησή του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού. Επισήμανε παράλληλα ότι, η Γεωργία μας σήμερα βρίσκεται σε μια καμπή κρίσιμη αλλά ελπιδοφόρα, ώστε οι παραγωγοί μας να μπορούν πλέον να προσβλέπουν σε καλύτερο μέλλον.

Χαρακτήρισε το 2014, ¨χρονιά των μεγάλων προκλήσεων¨ όπως η αναθεώρηση της ΚΑΠ, και μια σειρά άλλων σημαντικών μεταβολών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και ότι στις προτεραιότητες που προκρίθηκαν και δρομολογήθηκαν, ήταν η στήριξη νέων ανθρώπων, η ακόμη μεγαλύτερη στήριξη της Κτηνοτροφίας, η αξιοποίηση προγραμμάτων προώθησης και προβολής των προϊόντων μας, καθώς και η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ.


Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που αποφασίστηκε με πλήρη διαφάνεια και ουσιαστικό διάλογο, εντάχθηκαν:


· Η απορρόφηση των 20 δις ευρώ από τον Α’ και Β’ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για άμεσες ενισχύσεις και διαρθρωτικά προγράμματα, ώστε να πιάσουν τόπο.


· Η αξιοποίηση Προγραμμάτων (που ήδη ¨τρέχουν¨) όπως της ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέσα από το οποίο 11.116 νέοι παραγωγοί θα λάβουν ενισχύσεις 194 εκατ. ευρώ και μάλιστα το 70% αυτών των χρημάτων δηλαδή 136 εκ. ευρώ, θα δοθούν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, γεγονός πρωτοφανές μέχρι σήμερα. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των νέων αγροτών με 80 εκ ευρώ. Επιπλέον, πετύχαμε για πρώτη φορά την ένταξη και 3.224 νέων επιλαχόντων.


· Η πληρωμή από την 1η Οκτωβρίου του 2014 στους αγρότες μας περίπου 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 892,5 εκ. αφορούν την πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ άλλα 1,5 δις ευρώ θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σε αυτά τα χρήματα συμπεριλαμβάνεται η εξισωτική αποζημίωση του 2013, η καταβολή της οποίας ολοκληρώνεται εντός του Δεκεμβρίου, αλλά και η πληρωμή – για πρώτη φορά από τότε που η χώρα μας έγινε μέλος της Ε.Ε – της εξισωτικής αποζημίωσης του τρέχοντος έτους.


· Η ενίσχυση ίδρυσης και εκσυγχρονισμού περίπου 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, καθώς και 4.500 επιχειρήσεων κυρίως αγροτουριστικών, με ένα σύνολο προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, ευελπιστώντας να διπλασιάζουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.


· Η εκκίνηση αξιοποίησης 466 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων με 340 νέες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη δημιουργία τουλάχιστον 2-3 θέσεων εργασίας ανά επενδυτικό σχέδιο.


· Η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ για προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος από ακραία καιρικά φαινόμενα – κυρίως συνεχείς και έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις – με επενδύσεις 45 εκατομμυρίων σε αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, με τους εντασσόμενους μεμονωμένους παραγωγούς να ενισχύονται με το 80% της δαπάνης και με 100% οι μετέχοντες σε Ο.Π. Ακόμη, η δημιουργία για πρώτη φορά ειδικού μέτρου για την αντιστάθμιση οικονομικών απωλειών γεωργών και κτηνοτρόφων, από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες, μέτρου που ξεκινά με προϋπολογισμό 10 εκ. και με στόχο να ανέλθει μέχρι τα 200 εκ.


Ο Γιώργος Καρασμάνης τόνισε ακόμη με έμφαση και από το Βήμα της Βουλής, ότι «για μας σε καμιά περίπτωση δεν έχει λήξει το θέμα των κοινοτικών αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημιές από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο».


Αναφερόμενος στην ανάγκη αποκέντρωσης και μείωσης της γραφειοκρατίας, είπε ότι στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπεται η εκχώρηση του 30% των πόρων, δηλαδή περίπου 1,8 δις ευρώ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για να υλοποιήσουν ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον αγροδιατροφικό τομέα.


Καταλήγοντας ο Υπουργός, υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλησε να εμφανίσει μια εικόνα ρόδινη, αλλά μια πραγματικότητα: Ότι ο αγροτικός μας τομέας ξεκινά την καινούργια χρονιά με μεγαλύτερη αισιοδοξία, σαφώς καλύτερη προετοιμασία, από καλύτερες θέσεις και με ελπιδοφόρες προοπτικές… Και ότι τώρα που οι τεράστιες θυσίες τόσων ετών φαίνεται να πιάνουν τόπο, οι προσπάθειές μας είναι κρίμα να επιχειρείται να απαξιωθούν στο βωμό πολιτικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων.

Σε όλους αυτούς, υπογράμμισε ο Γιώργος Καρασμάνης, απάντησή μας θα είναι η θετική ψήφος στο σχέδιο του Προϋπολογισμού.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *