Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Αρχίζει το δεύτερο κύμα αιτήσεων για τα 800 ευρώ - Βήμα βήμα η διαδικασία

Πάνω από 600.000 αιτήσεις στο πρώτο κύμα που πληρώνεται πριν το Πάσχα. Διορθώσεις από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 10 Απριλίου, ο πρώτος κύκλος υπεύθυνων δηλώσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr από εργαζόμενους σε αναστολή που αιτούνται να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Πάνω από 600.000 μισθωτοί ολοκλήρωσαν μέχρι χθες την διαδικασία και πάνε... ταμείο εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικότερα από την Μ. Τετάρτη 15/4 έως την Μ. Παρασκευή, 17 Απριλίου.

Χθες Τετάρτη 10 Απριλίου ολοκληρώθηκε και η προθεσμία για τις Δηλώσεις Αναστολής στην Εργάνη από τις επιχειρήσεις – εργοδότες που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους. Όσοι τυχόν δεν υπέβαλλαν δήλωση χάνουν τα ωφελήματα των φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, την μείωση του επαγγελματικού τους ενοικίου, ενώ οι εργαζόμενοί τους χάνουν τα 800 ευρώ.

Οι εργοδότες που πλήττονται και υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή μέχρι και τη Δευτέρα 20 Απριλίου

Οι εργαζόμενοι που δεν πρόλαβαν το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, είτε επειδή ο εργοδότης τους δεν υπέβαλλε εγκαίρως την δήλωση αναστολής στην «Εργάνη», είτε επειδή οι ίδιοι δεν υπέβαλλαν την δήλωσή τους την ημέρα που έπρεπε, έχουν άλλες δυο ευκαιρίες μέσα στον Απρίλιο για να υποβάλλουν ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση και να λάβουν τα 800 ευρώ. Τις ίδιες ευκαιρίες έχουν και οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε αναστολή από σήμερα έως και τις 20 Απριλίου. Όλοι – είτε εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είτε σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και μπαίνουν σε αναστολή από τους εργοδότες τους – υποβάλλουν δήλωση βάσει του ΑΦΜ τους.

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 1 μπορούν να υποβάλλουν:
Σήμερα, Σάββατο 11 Απριλίου – πληρωμή 27/4
Την Τρίτη 21 Απριλίου – πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μπορούν να υποβάλλουν:
Αύριο, Κυριακή 12 Απριλίου – πληρωμή 27/4
Την Τετάρτη 22 Απριλίου – πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 3 θα μπορούν να υποβάλλουν:
Την Δευτέρα 13 Απριλίου– πληρωμή 27/4
Την Πέμπτη 23 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 4 θα μπορούν να υποβάλλουν:
Την Τρίτη 14 Απριλίου– πληρωμή 27/4
Την Παρασκευή 24 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 5 θα μπορούν να υποβάλλουν:
Την Τετάρτη 15 Απριλίου– πληρωμή 27/4
Το Σάββατο 25 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 6 θα μπορούν να υποβάλλουν:
Την Πέμπτη 16 Απριλίου– πληρωμή 27/4
Την Κυριακή 26 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 7 θα μπορούν να υποβάλλουν:
Την Παρασκευή 17 Απριλίου– πληρωμή 27/4
Την Δευτέρα 27 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 8 θα μπορούν να υποβάλλουν:
Το Σάββατο 18 Απριλίου– πληρωμή 27/4
Την Τρίτη 28 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 9 θα μπορούν να υποβάλλουν:
Την Κυριακή 19 Απριλίου– πληρωμή 27/4
Την Τετάρτη 29 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Οι μισθωτοί με ΑΦΜ που λήγει σε 0 θα μπορούν να υποβάλλουν:
Την Δευτέρα 20 Απριλίου– πληρωμή 27/4
Την Πέμπτη 30 Απριλίου– πληρωμή 5/5

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr υποβάλλουν δήλωση:
οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή
οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ και έχουν τεθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τους
οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου
Διορθώσεις

Από σήμερα, Σάββατο, ξεκινά το πρώτο 3ήμερο διορθώσεων για εργοδότες στην Εργάνη και για εργαζόμενους στο supportemployees.yeka.gr. Από σήμερα Σάββατο 11 Απριλίου έως και την Δευτέρα 13 Απριλίου διορθώνουν εργοδότες και εργαζόμενοι που υπέβαλλαν το πρώτο 10ήμερο (1-10/4) την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωσή τους. Όσοι θα υποβάλλουν δηλώσεις από 11 έως 20 στο δεύτερο κύμα θα μπορούν να διορθώνουν από 21 έως 23 Απριλίου, ενώ οι τελευταίοι δηλαδή όσοι δηλώσουν από 21 έως 30 Απριλίου θα διορθώνουν 1-3 Μαΐου.

Προσοχή, καθώς πριν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ελέγχονται οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων και επιχειρήσεων – εργοδοτών και λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες υποβληθείσες υπεύθυνες δηλώσεις.

Οι εργαζόμενοι:
διορθώνουν στοιχεία της δήλωσης όπως αριθμό IBAN, στοιχεία μισθίου ακινήτου πρώτης κατοικίας κτλ,
συμπληρώνουν στοιχεία μίσθωσης κύριας κατοικίας σε περίπτωση αλλαγής κατηγορίας υπαγωγής της επιχείρησης – εργοδότη από ΚΑΔ πληττόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής.
ανακαλούν την υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που επιθυμούν τη μη υπαγωγή τους στην οικονομική ενίσχυση λόγω του ότι στον ενδιάμεσο χρόνο λύθηκε η σύμβαση εργασίας τους με οικειοθελή αποχώρηση.

Οι εργοδότες:
διορθώνουν στοιχεία της υπεύθυνης δήλωσης,
ανακαλούν εκ παραδρομής δήλωση εργαζόμενου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας (επί της ουσίας είναι ως μη γενόμενη η αναστολή - καταργείται)
προσθέτουν επιπλέον εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης/εων εργασίας,
προσθέτουν στοιχεία που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου
διορθώνουν στοιχεία που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου,
διορθώνουν ή αλλάζουν κατηγορία υπαγωγής από ΚΑΔ πληττόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις - εργοδότες που θα προβούν σε διορθώσεις/συμπληρώσεις ή ανακλήσεις της αρχικής υπεύθυνης δήλωσης, υποχρεούνται να το γνωστοποιήσουν αυθημερόν (εγγράφως ή ηλεκτρονικά) στους εργαζόμενούς τους.
Δείτε τα 10 «κλικ» της διαδικασίας
Βήμα 1

Είσοδος στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.



3 κλικ στην αρχική οθόνη
Βήμα 2

Σύμφωνα και με τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, πριν την είσοδο καλείστε να διαβάσετε τους όρους χρήσης και να προβείτε σε χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μόνο εφόσον τους αποδέχεστε πλήρως



Όροι χρήσης
Βήμα 3

Εφόσον αποδέχεστε τους όρους χρήσης διαβάστε τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης.



Οδηγίες για την συμπλήρωση της δήλωσης
Βήμα 4

Ακολούθως εισέρχεστε στην ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση με τους κωδικούς Taxisnet.

Προσοχή, δεν είναι δυνατή η είσοδος στην εφαρμογή, όταν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του χρήστη δεν αντιστοιχεί με την ημερομηνία εισόδου. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται το σχετικό μήνυμα «Η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε […] επιτρέπεται από [...] έως [...]».





Είσοδος με κωδικούς Taxisnet
Βήμα 5

Στην επόμενη οθόνη συμπληρώνουμε τους κλειδάριθμους τους Taxisnet ώστε να γίνει αναδρομολόγηση από την ΑΑΔΕ και να συνδυαστεί η δήλωση εργοδότη εργαζόμενου. Η πρόσβαση στο Μηχανισμό εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών Taxisnet



Συμπληρώνουμε κωδικούς taxis
Βήμα 6

Επιβεβαιώστε με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» την συγκατάθεσή σας ώστε η εφαρμογή του Ειδικού Μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία [https://supportemployees.yeka.gr ] να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.



Εξουσιοδότηση
Βήμα 7

Στην επόμενη οθόνη παρέχονται συνοπτικές πληροφορίες για την υποβολή της Δήλωσης και με κλικ στο κουμπί [Υπεύθυνη Δήλωση] μεταβαίνετε στο κύριο μενού



Είσοδος στην δήλωση
Βήμα 8

Στην επόμενη οθόνη ο εργαζόμενος βρίσκεται πλέον μέσα στην ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση



Πρώτο πεδίο αίτησης

Προσωπικά στοιχεία : Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Πληροφοριακού Συστήματος "Εργάνη" και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.

Στοιχεία επικοινωνίας : Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).

Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης και αν περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

Αν στην δήλωση εμφανίζεται το μήνυμα "Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών" τότε ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει την αίτηση. Η δήλωση του εργοδότη στην Εργάνη είναι προαπαιτούμενο για την δήλωση του εργαζόμενου.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνεται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Βήμα 9

Στην ίδια οθόνη ο εργαζόμενος συμπληρώνει τα στοιχεία για το σπίτι που νοικιάζει εφόσον είναι πρώτη κατοικία. Προσοχή, η επιλογή μισθώματος κύριας κατοικίας εμφανίζεται προς το παρόν μόνο σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με εντολή δημόσιας αρχής.

Σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο την μείωση ενοικίου δικαιούνται και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που μπαίνουν σε αναστολή επειδή υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ.



Συνέχεια δήλωσης

Τα πεδία: Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση έχει ανασταλεί [. . .] και γ) Η σύμβαση εργασίας μου με την ανωτέρω επιχείρηση λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 [ . . .] με [. . .] την [. . .], συμπληρώνονται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Εδώ ο εργαζόμενος πρέπει να προσέξει τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο εργοδότης του και να τα ελέγξει προσεκτικά. Αν κάποιο από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο εργοδότης του δεν αντιστοιχίζει με όσα ο ίδιος γνωρίζει ή με όσα του έχουν γνωστοποιηθεί καλό είναι να έρθει σε επικοινωνία με τον εργοδότη του και να λύσει το πρόβλημα πριν υποβάλλει οριστικά την δήλωση καθώς δεν μπορεί να την ανακαλέσει.

Ακολουθούν τα πεδία που αναφέρονται σε μίσθωση πρώτης κατοικίας,

α) ΜΙΣΘΩΝΩ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

β) ΑΦΜ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ

γ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ και

δ) Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Στα πεδία ΤΡΑΠΕΖΑ και ΙΒΑΝ ο εργαζόμενος δηλώνει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να κατατεθεί το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Βήμα 10

Με κλικ στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής.



Υποβολή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *