Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ενημέρωση Καρασμάνη για ενοίκια φοιτητών, κτηνοτρόφους και αγρότες

Επειδή πολλοί συντοπίτες επικοινωνούν με το Γραφείο μας για διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι ο Γιώργος Καρασμάνης παρακολουθεί αδιαλείπτως όλες τις εξελίξεις, και είναι σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, φορείς και υπηρεσίες.

Ειδικότερα:

∙ Για τις οικογένειες φοιτητών που σπουδάζουν σε Σχολές μακράν της γενέτειράς τους πληρώνοντας ενοίκιο και, λόγω της διακοπής των μαθημάτων επέστρεψαν στην κατοικία των γονέων τους, έχει ζητήσει την επέκταση του μέτρου στήριξης με μείωση και γι’ αυτούς του μισθώματος κατά 40%. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα εξετάζεται θετικά.

∙ Ένα άλλο θέμα που έθεσε αρμοδίως είναι, η επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις η οποία όμως δεν ισχύει για ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα συναρμόδια υπουργεία, αξιολογείται και είναι πιθανόν με την επόμενη δέσμη μέτρων θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

∙ Για τους δασεργάτες το ζήτημα έχει ως εξής: Τα ανακοινωθέντα μέχρι στιγμής μέτρα στήριξης, καλύπτουν τους κλάδους της υλοτομίας, της δασοκομίας, της κοπής και μεταφοράς ξυλείας. Καλύπτονται και οι δασεργάτες αλλά, υπάρχει ένα καθαρά τεχνικό ¨πρόβλημα¨ για την τυπική ένταξή τους στους δικαιούχους του βοηθήματος των 800 ευρώ. Ήδη, αναζητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η ¨φόρμα¨ για να καλυφθεί αυτό το γραφειοκρατικό κενό.

∙ Για τους κτηνοτρόφους και, πιο ειδικά, για τα αμνοερίφια, όντως υπάρχει πρόβλημα. Λόγω των μειωμένων εξαγωγών και

της πλήρους απαγόρευσης μετακινήσεων για τον πατροπαράδοτο εορτασμό του Πάσχα στην ύπαιθρο, πιθανολογείται το ενδεχόμενο να είναι μειωμένη η ζήτηση και κατανάλωση αμνοεριφίων. Αν και υπάρχει η προσδοκία ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα, η αγορά να τονωθεί σημαντικά. Πάντως, από την πρώτη στιγμή, ο Γιώργος Καρασμάνης έκανε παρέμβαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Πήρε δε τη διαβεβαίωση ότι τα σφαγεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ότι παρακολουθείται η εξέλιξη της πασχαλινής αγοράς, της προσφοράς και ζήτησης, θα εκτιμηθεί η τελική πραγματική ζημιά των κτηνοτρόφων και σε κάθε περίπτωση θα δοθούν αποζημιώσεις.

∙ Για το σπαράγγι για το οποίο ο πρώην Υπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, δεδομένου ότι είναι κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο και συναλλαγματοφόρο προϊόν: Από την ημέρα που ξεκίνησε η συγκομιδή μέχρι και σήμερα και για όσο χρειαστεί, ο πρώην Υπουργός είναι και θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους καλλιεργητές, τις Ομάδες Παραγωγών, τα διαλογητήρια, τους εξαγωγείς. Παρακολουθεί ¨στενά¨ τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις της πανδημίας και, με το τέλος της συγκομιδής και τη συνολική εκτίμηση των στοιχείων παραγωγής, εξαγωγών, τιμών, θα αποτιμηθούν οι απώλειες στο εισόδημα των καλλιεργητών. Με δεδομένη τη θέση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να υπάρξουν στοχευμένες ενισχύσεις, είναι βέβαιο ότι θα δοθούν αποζημιώσεις, όπως θα γίνει και με όλους τους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής που πλήττονται καίρια από τη δεινή υγειονομική κρίση.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *