Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πού είναι το δημόσιο ραδιόφωνο; Άρθρο του Γιάννη Λυβιάκη

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η ετοιμότητα των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, καθώς ανά πάσα στιγμή στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον πλανήτη, μπορεί να προκύψουν παρόμοιες ή και χειρότερες καταστάσεις.


Στον τομέα της πολιτικής προστασίας εντάσσεται όχι μόνο η παροχή βοήθειας σε πολίτες αλλά και η μετάδοση οδηγιών μέσω των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

Για το λόγο αυτό, από τότε που ήμασταν μαθητές, μαθαίναμε στο σχολείο ότι πρέπει πάντα να έχουμε σε συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι μας ένα ραδιοφωνάκι με μπαταρίες ώστε να λαμβάνουμε οδηγίες. Το ρόλο αυτό, σε περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων, επωμίζονται κατά κανόνα οι δημόσιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ για την επικοινωνία των ομάδων πολιτικής προστασίας χρησιμοποιούνται οι συχνότητες των ραδιοερασιτεχνών.

Ο λόγος είναι απλός: Μπορεί το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα να καταρρεύσουν - όχι όμως και οι αναλογικές μεταδόσεις στα ραδιοφωνικά κύματα των Fm, των μεσαίων και των βραχέων. Τον περασμένο Νοέμβριο κάτι παρόμοιο συνέβη στις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα που εντοπίσαμε στον ιστότοπο http://www. radiofono.gr/node/3896 και οι 15 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Tacloban βγήκαν εκτός αέρα όταν ο τυφώνας Haiyan κατέστρεψε την πόλη των Φιλιππίνων με πληθυσμό 220.000. Εθελοντές που ανταποκρίθηκαν αμέσως, κατάφεραν εντός 72 ωρών να βγάλουν στον αέρα έναν ραδιοσταθμό έκτακτης ανάγκης - το μόνο τοπικό μαζικό μέσο για άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση.

Αυτή τη στιγμή από τους κεντρικούς πομπούς μεσαίων λειτουργεί μόνο αυτός στο Μπογιάτι Αττικής που μεταδίδει το πρόγραμμα του Πρώτου Προγράμματος της ΕΔΡ στη συχνότητα 729 Khz. Περιφερειακές συχνότητες μεσαίων κυμάτων λειτουργούν χάρη στο πρόγραμμα των απολυμένων-εργαζομένων της ΕΡΤ που κρατάνε «ζωντανή» την Ελληνική Ραδιοφωνία - κι ας έχει καθορίσει το κράτος επισήμως το κλείσιμο των σταθμών και πομπών, όπως, π.χ., του Ραδιοφωνικού Σταθμού Χανίων, που εκπέμπει ανελλιπώς στα μεσαία και στους 1.512 Khz δεκαετίες τώρα.

Οι τεχνοκράτες, εν τούτοις, που αποφασίζουν με τόση ευκολία την κατάργηση δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, πομπών και συχνοτήτων, προπαντός στα μεσαία κύματα μέσα από τα οποία η διάδοση του σήματος φτάνει σε τεράστιες αποστάσεις και εκτός συνόρων, έχουν συνυπολογίσει τυχόν συνέπειες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτων αναγκών;





πηγη:enet.gr

1 comments:

  1. I have learn a few excellent stuff here. Certainly value
    bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you
    set to make this type of excellent informative site.

    Take a look at my homepage; best electronic cigarette

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *