Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Γιάννης Σηφάκης: ''Εκλογές τώρα – Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ για να σωθεί η κοινωνία και η αξιοπρέπεια του λαού μας''

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιάννη Σηφάκη σε εφημερίδα των Γιαννιτσών


- Πρόσφατα εκλεχθήκατε συντονιστής στο νέο συντονιστικό της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αλμωπίας. Έχετε ξεκινήσει κάποιες ενέργειες ώστε να αναδείξετε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βάζετε ίσως στόχους για λύσεις ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή;

Πράγματι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέων συντονιστικών οργάνων των οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Πρώτιστη προτεραιότητα της οργάνωσης μελών Αλμωπίας, όπως και των οργανώσεων όλου του Κόμματος, είναι η προβολή του άμεσου κυβερνητικού προγράμματος της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί, στις συνθήκες που διερχόμαστε, την μοναδική ελπίδα για την κοινωνία και την χώρα. Η προβολή αυτή γίνεται με εξορμήσεις στις τοπικές κοινότητες και στην Αριδαία, προγραμματισμένες συζητήσεις σε καφενεία και άλλους χώρους με τους πολίτες καθώς και δύο κεντρικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. 

Η μία θα αφορά το θέμα αυτό μαζί με επιμέρους θέματα ( κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό κλπ) και η άλλη τα προβλήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιστροφή της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθήθηκε και ακολουθείται στον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας. Τα προβλήματα του αγρότη και του κτηνοτρόφου στην Αλμωπία (που χειμάζονται με τις ακολουθούμενες πολιτικές) είναι πολύ μεγάλα και αποτελούν τον βασικό προσανατολισμό της δράσης μας.

Παράλληλα προσπαθούμε για να γίνει κατανοητό στην Αλμωπία ότι χωρίς αγώνα, χωρίς ουσιαστική διεκδίκηση ( στην οποία πρέπει να πρωτοστατήσουν ο Δήμος και οι φορείς καθώς και οι πολίτες) η περαιτέρω υποβάθμιση της με την συνεχή αφαίμαξη υπηρεσιών ( με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χρονική και οικονομική των πολιτών, πράγμα που συνιστά και ζήτημα δημοκρατίας και ισοπολιτείας) είναι προδιαγεγραμμένη. 



- Με την ένταξη της Θ. Τζάκρη στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν αντιδράσεις στο νομό από το κόμμα, τοπικής και νομαρχιακής. Η δική σας άποψη για τη... μεταπήδηση της βουλευτή ποια είναι; 

Η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Τζάκρη εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ( ούτε ως μέλος ούτε με όποια άλλη ιδιότητα). Η ίδια συναντήθηκε, με πρωτοβουλία της, πριν λίγο χρονικό διάστημα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και επιβεβαίωσε ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακόμη ότι πρέπει η επικίνδυνη συγκυβέρνηση να φύγει και να εξασφαλιστεί με την ψήφο του λαού αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που πρέπει να γίνουν. Αν ρωτάτε αν η κα Τζάκρη θα είναι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σας απαντώ ότι δεν έχει ανοίξει ως τώρα η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων βουλευτών, κανείς ως τώρα ( συμπεριλαμβανομένης της Κας Τζάκρη) δεν έχει εξασφαλίσει θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα. 



- Έχει ακουστεί άλλωστε ότι στις δημοτικές εκλογές σας στήριξε... ισχύει κάτι τέτοιο; 

Καταλάβατε εσείς κάτι τέτοιο; Πάντως το αποτέλεσμα της δημοτικής μας παράταξης «ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία» που πήγε καλά ( με βάση τον χρόνο από την ίδρυση της μέχρι τις δημοτικές εκλογές και τις ιδιαιτερότητες της Αλμωπίας με τους 40 οικισμούς) αλλά έφερε τον συνδυασμό μας στην θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν πείθει για κάτι τέτοιο. 



- Σε κεντρικό επίπεδο, κυριαρχεί η άποψη ότι είμαστε κοντά σε εκλογές. Αυτό θα ήταν ωφέλιμο για τη χώρα και τους πολίτες και πόσο θα μας συνέφερε σε επίπεδο δήμων; 

Πράγματι είμαστε πολύ κοντά σε εκλογές που είναι απόλυτα επιβεβλημένες για να αντιστοιχιστεί στο Κοινοβούλιο η λαϊκή θέληση. Χρειάζεται νωπή δυνατή λαϊκή εντολή για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, να διαπραγματευτεί επιτέλους η χώρα με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα και όχι να αποδέχεται παθητικά ότι θέλει η Τρόϊκα και να μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν διαπραγματεύονται ενώ είναι από την ίδια πλευρά. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόϊκα είναι ότι η Τρόϊκα δεν κατεβαίνει σε εκλογές… Η Τρόϊκα παίρνει ότι θέλει, αποφασίζει για τις τύχες της χώρας και της κοινωνίας και η συγκυβέρνηση έκανε την «συσκευασία» που θα πασάρει τα μέτρα στον λαό. Ακόμη να εφαρμόσει το άμεσο κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στην Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επανάταξη της εργασίας και θεσμικά δημοκρατικά μέτρα απαραίτητα για την δημοκρατία. Μάλιστα έχει πεί αναλυτικά από πού θα προέλθουν τα 12 δις του κόστους του προγράμματος και ότι το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολλά να ωφεληθεί από την πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για άλλη πολιτική για την αυτοδιοίκηση που θα την κάνει πραγματική.. αυτοδιοίκηση. Με αύξηση των πόρων που κατευθύνονται σε αυτήν, με κατάργηση του Καλλικράτη και θεσμοθέτηση νέου πλαισίου που θα φέρνει την αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη, με ουσιαστική αποκέντρωση και στήριξη των δημοτικών κοινωνικών θεσμών που κινδυνεύουν.



- Στον δήμο βλέπουμε ότι κινήστε αρκετά δυναμικά, με ερωτήσεις, παρατηρήσεις... όπως για το θέμα του ΙΚΑ Αριδαίας και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τον Δήμο. Η νέα δημοτική αρχή σε σχέση με την προηγούμενη πιστεύετε ότι έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να αλλάξει τον τόπο; 

Η στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας είναι μια συνεπής στάση προγραμματικής αντιπολίτευσης που βοηθά πραγματικά όταν βλέπει ότι γίνεται προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση και ελέγχει όταν βλέπει ότι το καράβι πάει να πέσει κατευθείαν στα βράχια. Ο δυναμισμός, που παρατηρείτε, έχει σχέση με το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας στις δημοτικές εκλογές παρουσίασε αναλυτικό πρόγραμμα για την Αλμωπία που αφορούσε σε όλα τα βασικά θέματα των πολιτών και της περιοχής. Παρουσιάζουμε στα θέματα που προκύπτουν το πρόγραμμα μας και διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή του. Έχουμε προτείνει και έχουν γίνει αποδεκτές από το δημοτικό συμβούλιο διαπαραταξιακές επιτροπές για την ΔΕΥΑ και για την άρδευση και περιμένουμε την εκκίνηση της δουλειάς τους. 

Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει η νέα δημοτική αρχή είναι μικρό για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η ανησυχία μας προέρχεται ως τώρα από δύο θέματα, το ένα είναι η σαφής έλλειψη συνοχής της δημοτικής αρχής ( που φάνηκε ανάγλυφα στο ζήτημα της ΔΕΥΑ) και δεύτερον ότι βλέπουμε να πηγαίνει στα πεπατημένα όσον αφορά την έλλειψη πολιτικής βούλησης πραγματικής διεκδίκησης της λύσης των προβλημάτων με ενεργοποίηση των πολιτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της απομάκρυνσης του ΙΚΑ της Αλμωπίας ( μέσα στην συνολική πολιτική υποβάθμισης της Αλμωπίας ) που η επιτροπή διαβούλευσης ( 27 φορείς και πολίτες) αποφάσισε ομόφωνα ( μετά από πρόταση μας) να προτείνει στην δημοτική αρχή να κλείσει το Δημαρχείο και να διοργανώσει συλλαλητήριο με συμμετοχή των φορέων της περιοχής και η δημοτική αρχή κωφεύει επιδεικτικά, ως συνήθως…

- Εσείς πόσο διαφορετικά θα είχατε κινηθεί διοικητικά, σε θέματα όπως αυτό του ΙΚΑ ή άλλων υπηρεσιών που "φεύγουν"...; 

Όπως προείπα χρειάζεται η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Να αποφασίσουν επιτέλους οι φορείς και οι πολίτες της Αλμωπίας να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν. Να υπολογίσει η κεντρική διοίκηση στις αποφάσεις της, που θίγουν την Αλμωπία, ότι θα συναντήσει σφοδρή αντίδραση από την τοπική κοινωνία. Ο συνδυασμός μας, αν ήταν στην διοίκηση, θα παρότρυνε τους πολίτες σε κινητοποιήσεις για την άρση της συνεχούς υποβάθμισης της Αλμωπίας και θα αξιοποιούσε τις κινητοποιήσεις αυτές για να διεκδικήσει από την κυβέρνηση αλλαγή αυτής της ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής απομάκρυνσης ( χωρίς μελέτη και διαβούλευση) των υπηρεσιών από την Αριδαία αλλά και πολλές άλλες επαρχιακές πόλεις. Πολιτική που υποβαθμίζει τις πόλεις αυτές στην κατάσταση που ήταν το 1950 από πλευράς υπηρεσιών ( μετατρέποντας τες σε μεγάλα χωριά) και προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία χρονική και οικονομική στον πολίτη με την συνεχή μετακίνηση του στην πρωτεύουσα του Νομού για «ψύλλου πήδημα». 



- Υπάρχει σχεδιασμός για κάθοδο στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές;

Έχω εκφράσει την πρόθεση μου να συμμετέχω, ως υποψήφιος, στις δημοκρατικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι έτοιμος με την εμπειρία και τις γνώσεις μου καθώς και με βάση την αγωνιστική μου δράση επί πολλά χρόνια από θέσεις συντονιστή οργάνωσης, συντονιστή Νομαρχιακής, συνδικαλιστική δράση στον επαγγελματικό μου χώρο ( που τον εκπροσωπώ πανελλαδικά από τη θέση του προέδρου), την πολύχρονη συμμετοχή μου από θέσεις ευθύνης σε επαγγελματικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, την συμμετοχή μου στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, να θέσω όλες τις δυνάμεις μου για την ανατροπή, για την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση κοινωνικής προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να σωθεί η κοινωνία και να γίνουν πράξη τα οράματα του λαού μας με την πολιτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *