Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δυναμική παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γ. Καρασμάνη στο νέο Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγών

Ένα ακόμη βήμα – ιδιαίτερα σημαντικό – για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος, που είχαν φέτος οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές, έγινε χθες στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, με το νέο Επίτροπο Γεωργίας, Phil Hogan.

Ο κ. Καρασμάνης παρουσίασε στον Επίτροπο Γεωργίας νέα τεκμηριωμένα στοιχεία για την κατάσταση που επικράτησε στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού όσον αφορά στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια και τις επιπτώσεις τους στο εισόδημα των Ελλήνων καλλιεργητών.

Επικεντρώθηκε στην προ εμπάργκο περίοδο, στη διάρκεια της οποίας διακινήθηκαν τα 2/3 της φετινής παραγωγής σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους, της υποτίμησης στο ρωσικό ρούβλι και των αναταράξεων που προκλήθηκαν στην αγορά, επισημαίνοντας πως, τα έκτακτα μέτρα που πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο δεν έλαβαν υπόψη τους την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις δραματικές συνέπειές της στο εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών.

Ζήτησε την άμεση και στοχευμένη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, τονίζοντας ότι, αυτό αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την εκδήλωση της κοινοτικής αλληλεγγύης και την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί ροδακίνων και νεκταρινιών.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Hogan αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης και επιδεικνύοντας κάθε διάθεση να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών, έδωσε άμεση εντολή στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διερευνήσουν τις δυνατότητες καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για την προ εμπάργκο περίοδο. Διαβεβαίωσε δε τον κ. Καρασμάνη πως, σύντομα θα υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στο ελληνικό αίτημα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *