Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Debate: Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Δείτε ποιος είναι ο νικητής

Πρόκειται για δύο πολύ αγαπημένα και γιορτινά γλυκά, τα οποία ωστόσο μοιάζουν με... θερμιδικές βόμβες. Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και τελικά δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και ποιο από τα δύο γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε.


Ας δούμε αναλυτικά τι θερμίδες περιέχουν τα δύο αυτά αγαπημένα γλυκά:

Μελομακάρονα

Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)
Θερμίδες: 365kcal
Πρωτεΐνες: 3,6γρ
Ολικό λίπος: 19,1γρ
Κορεσμένο λίπος: 2,5γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ
Χοληστερόλη: 0

Διατροφικό σχόλιο: Το δίδυμο ελαιόλαδο-καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λιπαρά τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ο συνδυασμός μέλι-καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η κανέλλα η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας.


Κουραμπιέδες

Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)
Θερμίδες: 463kcal
Πρωτεΐνες: 7.8γρ
Ολικό λίπος: 26.9γρ
Κορεσμένο λίπος: 12.6γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά:9,5γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9γρ
Χοληστερόλη: 80

Διατροφικό σχόλιο: Το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Επιπρόσθετα, οι κουραμπιέδες είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών (τερηδόνα) και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Συνεπώς, στο ερώτημα «Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες», νικητής είναι το μελομακάρονο, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C, E) και σε καλά λιπαρά. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση η ποσότητα που καταναλώνεται θα πρέπει να είναι μικρή (2-3 κομμάτια/εβδομάδα) στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.


Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *