Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Παράξενα: Αυτή η μύγα έχει μυρμήγκια στα φτερά της!

Δείτε τι γίνεται όταν η φύση έχει κέφια. Μια μύγα έγινε σταρ, λόγω των φτερών της (Pics)


Μία μύγα, διαφορετική από τις άλλες, φιγουράρει σε όλα τα διεθνή μέσα. Η μύγα - "σταρ", έχει τραβήξει πάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας μια ιδιάζουσας ανωμαλίας.

Τα φτερά της κάνουν τη διαφορά, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και εγείρουν παγκόσμια περιέργεια.

Δεν είναι συνηθισμένο άλλωστε για μια μύγα να κουβαλάει πάνω της... μυρμήγκια.

Όπως γράφει η εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων "The National", πρόκειται για ένα είδος "εξελικτικής τέχνης", η οποία εκτός από το να μας προσφέρει μία μοναδικά όμορφη εικόνα, εξυπηρετεί και έναν απώτερο σκοπό:

Τον αποπροσανατολισμό των εχθρών της μύγας. Κουνάει τα φτερά της, αναπαριστώντας την κίνηση των μυρμηγκιών και έτσι καταφέρνει να μπερδεύει τους επίδοξους θηρευτές και αντιπάλους της.

Πρόσφατα και οι N.Y. Times αφιέρωσαν ένα μεγάλο άρθρο τους για την εν λόγω μύγα αλλά και για ακόμα 5.000 διαφορετικά είδη που ξέρουν να καμουφλάρονται στον άγριο κόσμο της φύσης.

Η υψηλή τέχνη του καμουφλάζ

Η συγκεκριμένη μύγα δεν είναι η μόνη στην οικογένειά της που διαθέτει τέτοιου είδους μοτίβα στα φτερά της. Η οικογένεια των tephritidae (μύγες των φρούτων) αριθμεί 5 χιλιάδες είδη, των οποίων τα σχέδια στα φτερά έχουν οδηγήσει πολλούς να τις χαρακτηρίζουν "μύγες - παγώνια", αναφέρει το άρθρο της The National.

Άλλα είδη, φέρουν στα φτερά τους διαφορετική παραπλάνηση. Υπάρχει για παράδειγμα και η μύγα που "χρησιμοποιεί" σχέδια στα φτερά της, για να μιμείται αράχνες και να τις αποφεύγει, όπως είχε περιγράψει ο εντομολόγος Alex Wild, στο προσωπικό του blog.




Στην περίπτωση της μύγας που "λατρεύει" τα μυρμήγκια, τα μάτια της έρχονται να συμπληρώσουν το μοναδικό κάδρο, με τόσο ζωντανά χρώματα, σε αποχρώσεις του πράσινου και του κίτρινου, που φαίνονται σαν κάποιος να τα έχει ζωγραφίσει και προσθέσει αργότερα. Τελικά, η ομορφιά μπορεί να βρίσκεται παντού. Ακόμα και σε ένα φαινομενικά ενοχλητικό έντομο.





Αξίζει να σημειώσουμε ότι η viral φωτογραφία έχει πυροδοτήσει αρκετές συζητήσεις. Άλλοι εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τη μαγεία της φύσης και της εξέλιξης, άλλοι υποστηρίζουν ότι στα φτερά της μύγας Goniurellia tridens δεν απεικονίζονται μυρμήγκια, αλλά αράχνες και κάποιοι λένε ότι δεν είναι κάτι άλλο από τυχαία μοτίβα. Όπως και να' χει, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Η μύγα των φρούτων συναντάται σε χώρους όπου υπάρχουν συσκευές αποχυμωτών, φρούτα εκτός ψυγείου, ώριμα φρούτα, σαπισμένα λαχανικά, σε κάδους και σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων (μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια κλπ).

Ανήκει στην οικογένεια Drosophilidae. Πρόκειται για μικρές μύγες που έχουν τη συνήθεια να αιωρούνται πάνω από δοχεία με φρούτα ή άλλα υλικά που ελκύουν σαν τροφή ή θέσεις ωοτοκίας.

Έχουν μήκος 3 – 8 mm, συμπεριλαμβανομένων των φτερών τους. Το βασικό χαρακτηριστικό της μύγας φρούτων είναι τα μάτια της, τα οποία είναι κόκκινα στο χρώμα. Το κεφάλι και ο θώρακας έχουν σχεδόν μαύρο χρώμα και η κοιλιά είναι πιο σκούρα.

Οι προνύμφες μπορεί να βρεθούν σε δοχεία με τουρσί, ξύδι, κρασί κ.α. που δεν είναι καλά κλεισμένα ή σε θέσεις που υπάρχουν φρούτα ή υπολείμματα φρούτων σε αποσύνθεση.




 
http://www.ialmopia.gr/search/label/PHOTOS
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *