Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η Κίνα διατηρεί τα σκήπτρα του ισχυρότερου υπερυπολογιστή - Tianhe-2 o ταχύτερος

Το σύστημα Tianhe-2 του κινεζικού Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας διατηρεί την πρώτη θέση στη λίστα των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών του κόσμου, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν συστήματα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το τελευταίο Top500, ο Tianhe-2 («Γαλαξίας-2») προσφέρει ισχύ
33,86 petaflops, δηλαδή μπορεί να εκτελεί 33,6 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο.

Ο Tianhe-2 χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό επεξεργαστών Galaxy Ft-1500 που σχεδιάστηκαν στο πανεπιστήμιο και επεξεργαστών Ivy Bridge και Xenon Phi της Intel. Χρησιμοποιεί το κινεζικό λειτουργικό σύστημα Kylin, το οποίο βασίστηκε στο Linux και σχεδιάστηκε ειδικά για εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.

Οι απαιτήσεις του Tianhe-2 σε ηλεκτρική ενέργεια είναι τερατώδεις, αφού η κατανάλωση φτάνει τα 17,8 Megawatt, όσο χρειάζεται μια μικρή πόλη.

Το σύστημα πρόκειται τώρα να εγκατασταθεί στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών του Γκουανσού και θα αξιοποιηθεί σε προγράμματα «έρευνας και εκπαίδευσης».

Στη δεύτερη θέση του Top500, το οποίο δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από την ομάδα του καθηγητής Χανς Μόιερ στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ στη Γερμανία, βρίσκεται και πάλι ο Titan (17,59 pflos), ένα σύστημα της εταιρείας Cray που λειτουργεί στο Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ, το οποίο υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. 

Σταθερά στην τρίτη θέση το Sequoia της IBM (17,17 petaflops) και την τέταρτη το K-Computer της Fujitsu (10,51 petaflops). Την πεντάδα συμπληρώνει το Mira, επίσης της ΙBM.

Οι επιδόσεις του Top500 μετρώνται με το λεγόμενο τεστ Linpack, το οποίο βαθμολογεί τους υπολογιστές ως προς την ταχύτητα εκτέλεσης μιας ειδικής γραμμικής εξίσωσης. Δεν λαμβάνει ωστόσο υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα σε πραγματικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα το ρυθμό διαμεταγωγής δεδομένων από ένα τμήμα του συστήματος σε ένα άλλο.

Η τελευταία έκδοση του Top500 παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο συνέδριο SC13 που πραγματοποιείται στο Κολοράντο. Η IBM ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προτείνει στο συνέδριο μια νέα μέθοδο για την αξιολόγηση των υπερυπολογιστών η οποία θα ανακλά περισσότερο τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Οι υπεύθυνοι της λίστας, πάντως, αναμένεται να αρνηθούν το αίτημα.

Όσον αφορά τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων στο χώρο των υπολογιστών, οι συντάκτες της λίστας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τη μερίδα του λέοντος στο Top500 με 256 υπερυπολογιστές. Ακολουθούν η Κίνα (63), η Ιαπωνία (28), η Βρετανία (23), η Γαλλία (22) και η Γερμανία (20).



Πηγή: in.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *