Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Nymph()maniac: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη νέα ταινία που θα προκαλέσει!

Το όνομα του Δανού σκηνοθέτη Λαρς Φον Τρίερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρόκληση.


Τόσο οι ταινίες του (όπως για παράδειγμα το Antichrist, το 2009), όσο και οι δηλώσεις του στον Τύπο, προκαλούν πάντοτε μεγάλη συζήτηση, η οποία τις περισσότερες φορές ξεφεύγει από τα καθαρά κινηματογραφικά πλαίσια.

Αρκεί για παράδειγμα να θυμήσουμε τις δηλώσεις του το 2011 στις Κάννες, όταν είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών - δικαιολογημένα και μάλλον ηθελημένα - λέγοντας ότι «καταλαβαίνει τον Χίτλερ έστω κι αν δεν ήταν καλός άνθρωπος». Ή ακόμα την απόφασή του το 1998, η εταιρεία παραγωγής του, η Zentropa, να συμμετέχει στην παραγωγή ταινιών σκληρού πορνό.

Δεν αποτελεί επομένως και τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι το νέο δημιούργημα του βραβευμένου δημιουργού, το Nymphomaniac (ή Nymph()maniac όπως είναι η σωστή αναγραφή του τίτλου), έχει προκαλέσει ήδη πολλά «μικρά σκάνδαλα», καθώς όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δεν απέχει και πολύ από το πορνό.

Ο σκηνοθέτης είχε άλλωστε κάνει σαφές από την αρχή ότι η νέα του ταινία – συνολικής διάρκειας πεντέμιση ωρών!!! - θα προκαλέσει.

Ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός Σία ΛαΜπεφ, δήλωσε πριν από αρκετούς μήνες: «Είναι αυτό που νομίζετε. Στο σενάριο λέει ότι δεν θα προσποιηθούμε αλλά θα κάνουμε σεξ στα αλήθεια. Τα "παράνομα" θα τραβηχτούν σε θολά πλάνα. Πέρα από αυτό όμως, όλα θα συμβαίνουν στην πραγματικότητα».



Σύμφωνα μάλιστα με την «μυθολογία» που υπάρχει γύρω από το Nymphomaniac, ο ΛαΜπεφ προκειμένου να πείσει τον Φον Τρίερ να τον επιλέξει για την ταινία, του είχε στείλει προσωπικά του ερωτικά βίντεο, τα οποία είχε τραβήξει μάλιστα μαζί με την κοπέλα του...

Όπως έγινε πάντως γνωστό οι διάσημοι πρωταγωνιστές παραχώρησαν τελικώς τη θέση τους σε αντικαταστάτες, πρόθυμους να εκτελέσουν πραγματικά την ερωτική πράξη.

Στην ταινία λοιπόν μια γυναίκα (την οποία ενσαρκώνει η Γαλλίδα Σαρλότ Γκενσμπούρ), ανακαλύπτει τις κρυφές ερωτικές επιθυμίες της κι εμείς παρακολουθούμε οκτώ κεφάλαια από τη ζωή της, τα οποία η ίδια εξομολογείται σε έναν εργένη με το όνομα Σέλιγκμαν (Στέλαν Σκάρσγκαρντ).

Δίπλα τους πρωταγωνιστούν οι Τζέιμι Μπελ, Γουίλεμ Νταφόε, Κόνι Νίλσεν και Ούμα Θέρμαν, ενώ ο σκηνοθέτης επέλεξε να μας παρουσιάσει τους χαρακτήρες του με μια σειρά από character posters τα οποία μεταφέρουν σχεδόν ζωντανή την αίσθηση της ερωτικής επιθυμίας, πάντοτε συνδεδεμένη - τουλάχιστον στο μυαλό του Δανού δημιουργού - με τον πόνο!





Αν και υπήρχαν σκέψεις η ταινία να κυκλοφορήσει σε δυο εκδοχές, την κανονική 5,5 ωρών (σε δυο μέρη) και μια softcore, μικρότερης διάρκειας από το τολμηρό έπος του σκηνοθέτη, προ ολίγων ημερών ο Τρίερ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τελικά το σχέδιο, καθώς αδυνατεί ο ίδιος να περικόψει έστω και μια ώρα από την ταινία, ενώ άγνωστο είναι επίσης αν η αρχική βερσιόν θα προβληθεί ποτέ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο δημιουργός παραιτείται από την τελευταία πινελιά ταινίας του και αφήνει το final cut σε κάποιον άλλον.
«Η συντομότερη έκδοση είναι ενάντια στην επιθυμία του Τρίερ, αλλά την αποδέχεται αντιλαμβανόμενος τους μηχανισμούς της αγοράς», είχε δηλώσει ο επί σειρά ετών παραγωγός του Τρίερ Πέτερ Ααλμπεκ Γένσεν σε δανέζικο περιοδικό, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε τις φήμες ότι η ταινία θα παρουσιαστεί ολόκληρη στις Κάννες το 2014.

«Δεν μπορείς να φτιάξεις μία ταινία για πάνω από 60 εκατομμύρια κορόνες (11 εκατ.δολάρια) και να είναι τόσο μεγάλης διάρκειας. Πεντέμιση ώρες είναι τόσο υπερβολικός χρόνος που μειώνει την αγοραστική αξία ραγδαία και οι επενδυτές θα νιώσουν ότι έχουν αγοράσει γουρούνι στο σακί», τόνισε.

To Nymph()maniac θα κάνει την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ της Κοπενχάγης, ανήμερα τα Χριστούγεννα, σε μια βερσιόν 4 ωρών, χωρισμένο σε δυο μέρη, ενώ στις αίθουσες αναμένεται να βγει στις αρχές του Γενάρη.

Ωστόσο παραμένει μυστήριο το αν η πρωτότυπη 5,5 ωρών ταινία θα προβληθεί ποτέ...

Νωρίτερα μάλιστα αυτόν το μήνα το τρέιλερ του 5ου κεφαλαίου της ταινίας είχε αποσυρθεί από το Youtube, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο για ανηλίκους, λόγω των σκηνών με γυμνό, ενώ τα όσα έχουν εντέχνως «διαρρεύσει» για την ταινία κατά καιρούς, την καθιστούν αναμφίβολα ως μια από τις πιο αναμενόμενες για το 2014.

Το σίγουρο πάντως από την όλη ιστορία είναι το ότι ο Τρίερ είναι άριστος γνώστης όχι μόνο της κινηματογραφικής τέχνης, αλλά και της τέχνης του να προκαλεί...

ΠΗΓΗ: newsbomb

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *